Új európai nap létrehozását javasolták

Új európai nap létrehozását javasolták
Az Európai Néppárt Nőszervezetének (EPP Women) éves kongresszusán részt vett Biró Rozália is. A kongresszus zárónyilatkozatába az RMDSZ Nőszervezet három javaslata került be.

Az éves kongresszust október 18–19-én tartották meg Bécsben, mintegy 50 hölgy részvételével több mint 30 európai országból. Az RMDSZ Nőszervezetét Biró Rozália, a szervezet országos elnöke, az EPP Women alelnöke, valamint Bálint Margit, az RMDSZ Nőszervezetének európai ügyekért felelős alelnöke képviselte. Az RMDSZ Nőszervezet javaslatai az Európai Néppárt Nőszervezetének következő ötéves tevékenységét a nők igényeire és prioritására irányítják, mondta el Biró Rozália egy tegnap, Nagyváradon tartott sajtótájékoztatón. Nyomatékosította: a regionális közösségek megerősödésére, a nők döntéshozatalban való szerepvállalására és értékrendünk megtartására helyezték a hangsúlyt a javaslatok összeállításakor.

A kongresszuson a módosító javaslatok közül hármat el is fogadtak. Európai szinten a Munka és Magánélet Közötti Egyensúly Európai Napjának (European Day for Work Life Balance) létrehozását javasolták, amelynek dátumaként március 21-ét jelölték meg, a tavaszi napéjegyenlőség dátumát. Egy külön fejezet létrehozását is javasolták a dokumentumban, amely a nők gazdasági és társadalmi szerepvállalására és megerősödésére vonatkozik, illetve elfogadták azt a kezdeményezést is, hogy az európai politikákat és azok gyakorlatba ültetését oly módon kell meghatározni, hogy az európai közösségek minden tagja, a nemzeti kisebbségek is haszonélvezői legyenek annak.

A Bécsben elfogadott dokumentumot bemutatják az Európai Néppárt novemberi kongresszusán, mely Zágrábban lesz, és továbbítják az Európai Bizottság új elnökéhez, Ursula von der Leyenhez is, akitől támogatást kérnek, hogy az újonnan megalakuló bizottság külön figyelmet szenteljen a nők prioritásainak.

 

Törő Enikő