Új elnököt választott a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt

Új elnököt választott a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párt
Új elnököt választott a bukaresti kormánykoalíció fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) Liviu Dragnea eddigi ideiglenes elnök, volt ügyvezető elnök személyében – jelentette be hétfőn a párt választási bizottsága.

Dragneát – aki egyedüli jelölt volt – a párttagok közvetlenül választották meg. A PSD több mint félmilliós tagságának csaknem 86 százaléka járult vasárnap az urnákhoz: 97 százalékuk támogatta, hogy Dragnea legyen a párt elnöke.
A PSD elnöki tisztsége Victor Ponta kormányfő júliusi lemondása nyomán üresedett meg, aki azért lépett vissza a párt éléről, hogy az ellene korrupció gyanújával indított bűnvádi eljárás “ne rontsa a PSD megítélését”.
Dragnea ellen is vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség (DNA): őt májusban első fokon egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, jelenleg a fellebbezést tárgyalja a legfelső bíróság. Dragneát abban találták vétkesnek, hogy politikai befolyásával visszaélve állítólag csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az akkori jobboldali államfő leváltásáról rendezett 2012-es népszavazáson az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése végett, ami Traian Basescu leváltásához vezetett volna.
Az új PSD-elnök támogatásáról biztosította Pontát és kormányát, de az utóbbi időben több gesztussal is jelezte, hogy most már ő a hatalom valódi birtokosa, nem a kormányfő. Egyes elemzők arra számítanak, hogy Dragnea elnökké választása után a PSD megvonja a bizalmat a korrupciós ügye miatt támadások kereszttüzébe került Pontától. Dragnea már korábban leszögezte: a PSD kormányon akar maradni, de ha Ponta távozik a tisztségből, a pártnak semmilyen garanciája nincs arra, hogy – a jobbközép ellenzék éléről megválasztott – Klaus Iohannis államfő a szociáldemokraták soraiból jelöl új miniszterelnököt.
Dragnea pártelnökké való hivatalos megválasztása után újabb burkolt jelzést adott az elnöki hivatalnak arról, hogy hajlandó lenne elmozdítani Pontát, ha azt Iohannis kezdeményezné, és főleg ha garantálná, hogy szociáldemokrata politikust bíz majd meg kormányalakítással. A témát firtató újságíróknak azt mondta: “Nincs miért kopogtatnom valakinek az ajtaján, hogy a saját kormányunk leváltásáról beszélgessünk.”
A PSD vasárnap rendkívüli kongresszust tart, amelyen formálisan megerősítik tisztségében a párttagság által közvetlenül választott elnököt, és várhatóan új alapszabályt fogadnak el.
Jövőre önkormányzati és parlamenti választásokat rendeznek Romániában, amelyeken szoros küzdelem várható a PSD és jobbközép Nemzeti Liberális Párt között.