Új életmentő járművek

Három mentőautó és a hozzá tartozó szakszemélyzet áll munkába a SMURD Rohammentő-szolgálat Kovásznai egységében.

Az Egészségügyi Minisztérium által vásárolt járműveket pénteken adták át hivatalosan Ritli László egészségügyi miniszter jelenlétében a Sürgősségi Felügyeletnek, amelyhez a szolgálat tartozik. Ugyancsak ma indult útjára a szolgálat Szilágy megyei kirendeltsége, és így az országos lefedettséghez már csak 4 megye maradt, ezekben jövőre kezdik meg működését az egységek.

 

 

 

A Sepsiszentyörgyön tartott ünnepélyes átadáson Ritli László miniszter hangsúlyozta a sürgősségi egységek fejlesztésének fontosságát és köszönetet mondott mindazoknak, akik a járműveken szolgálatot teljesítve életeket mentenek. Elmondta, az Egészségügyi Minisztérium a következő 4 évben folytatja a mentőszolgálatok gépállományának korszerűsítését és szükség szerinti bővítését azáltal, hogy további mentőautókat vásárol.

 

 

 

Kovászna megyében 3 mentőponton teljesítenek mostantól szolgálatot a SMURD-egységek: Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Bodzafordulón. Ezek mindegyike az Egészségügyi Minisztérium által vásárolt új járművel kezdi meg működését. A 3 B 4×4 típusú autó is abból az állományból való, amelyet egy négyéves keretszerződés révén vásárolt a szaktárca. Az összesen 203 jármű egy része a Rohammentőszolgálathoz, másik része a Mentőszolgálathoz kerül – ez utóbbiakból 3 szintén a Kovászna megyei Mentőszolgálathoz került.

 

 

 

Tegnap szintén a miniszter jelenlétében a Közigazgatási és Belügyminisztérium Országos Repülési Felügyelete átvette az Egészségügyi Minisztérium által vásárolt helikoptert, amelyet a SMURD légimentő-akcióiban használnak majd jövő év elejétől. Az EC 135 T2+ típusú helikopter több mint 26 millió lejbe került.

 

 

 

Az új légimentő-jármű üzembe helyezésével megvalósítható a jelenleg létező 4 légimentőpont folyamatos működtetése, illetve, amint Ritli László miniszter elmondta, a szaktárca további bővítést is szeretne, és ezért a következő 4 évben várhatóan még 5 helikoptert vásárol.

 

 

 

Jelenleg a marosvásárhelyi és bukaresti bázison az egészségügyi tárca által 2000-ben vásárolt helikopterek teljesítenek szolgálatot, míg Arad-Temesvár és a Iasi légimentője a Belügyminisztériumé, orvosi célokra átalakítva – ezek egyikét váltja fel az új jármű.