Új életet kezdhetnek

Új életet kezdhetnek
Út a normális élet felé a címe annak a projektnek, melynek keretén belül legalább húsz fogyatékkal élő fiatal kezdheti majd el önálló életét, az Alsterdorf Egyesület támogatásával.

A hároméves projekt csütörtöki nyitókonferenciáján Florin Cuc, az Alsterdorf menedzsere ismertette a legfőbb részleteket. A projekt 2018 májusában ér véget, teljes költsége 255.697 euró, melynek legnagyobb részét, azaz 230.921 eurót a dániai Velux Foundation biztosítja, melynek képviselője, Max Madsen ugyancsak felszólalt a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamara székhelyén szervezett konferencián.

Segítség

Az Alsterdorf adatbázisában jelenleg 120 olyan, enyhén, vagy közepesen fogyatékos Bihar megyei fiatal szerepel, aki jelenleg intézetben él, de szeretne önállóan élni és elvileg képes is lenne elsajátítani a szükséges tudnivalókat, mondta el kérdésünkre Florin Cuc. Ők azok, akik az elkövetkezendőkben különböző felkészítő tanfolyamokon vesznek majd részt az Alsterdorf és a Velux támogatásával. Ezeken lehetőségük lesz megtanulni együttműködni, konfliktusokat megoldani – egyszóval mindazt, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy önállóan tudjanak élni. Az egyesület segítséget nyújt majd nekik abban, hogy állást találjanak és albérletet, melyet önállóan fognak majd fizetni. Egyúttal tartják a kapcsolatot velük és rendszeresen ellátogatnak hozzájuk. Nem minden fiatal, aki részt fog venni a tanfolyamokon, bizonyul majd képesnek arra, hogy önálló életet éljen, de támogatóik reménykednek benne, hogy lesznek közöttük legalább húszan. Az Alsterdorf Egyesület jelenleg 110 fogyatékkal élő fiatalról gondoskodik intézményi keretek között és további tíz fiatalt segít, hogy bérelt lakásokban önállóan boldoguljanak. A projektnek köszönhetően lehetőségük van arra, hogy további ötven fiatal önálló életéhez nyújtsanak segítséget.
Azok a fiatal, fogyatékkal élő felnőttek, akiket jelenleg íly módon segítenek, már harmadik éve jól boldogulnak, tudtuk meg. Dolgoznak, főznek maguknak, fizetik a közköltségeket és az albérletet – amikor pedig szükséges, az Alsterdorf is hozzájárul a költségek kifizetéséhez, személyenként 50-150 lej közötti összeggel.

Új ötletek

A konferencián Max Madsen, a Velux Alapítvány képviselője elmondta: a Velux gyárak tulajdonosaiként 2006 óta támogatják főleg a szociális problémákkal küzdő gyerekeket és fiatalokat. Kezdetben Magyarországon és Lengyelországban voltak jelen, utána más kelet-európai országokban is elkezdtek tevékenykedni. Az eltelt évek alatt mintegy százmillió euróval támogattak különféle projekteket, főleg olyan alapítványokat, egyesületeket részesítenek támogatásban, amelyek új ötletek megvalósításával ezen a téren – és az Alsterdorf is egy közülük. Az idén 20 millió eurót adományoztak ilyen célokra, tudtuk meg. Max Madsen azt is elmondta: az elkövetkezendőkben is támogatni fogják a most kezdődő projektet.
Florin Cuc megköszönte a Megyei Tanács, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, valamint a Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala (ASCO) támogatását. Később felszólalt Arina Moş, az ASCO vezetője, Carmen Soltănel, a megye jegyzője, valamint Felix Cozma, a Bihar megyei Kifizetési és Szociális Felügyeleti Ügynökség (AJPIS) vezetője is. A konferencia második része során az Alsterdorf gondozottjai közül ismertették néhányan tapasztalataikat, később következtetésekről, tervekről esett szó.

Neumann Andrea