Új bölcsődei helyek Váradon

Új bölcsődei helyek Váradon
Nagyvárad- Péntek délelőtt a városházán terepszemlével kiegészített sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármester és Koncsek Zita, a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalának főigazgatója.

 

 

A váradi bölcsődék helyzete volt a fő témája a sajtótájékoztatónak. Biró Rozália alpolgármester kifejtette: Nagyváradon jelenleg tizenkettő állami bölcsőde működik, melyeknek a befogadó kapacitása 427 engedélyezett hely. Ennek ellenére 543 gyermek van beíratva az említett intézményekbe, de ez nem okoz helyszűkét, mert különböző okok miatt általában a 400-at sem éri el a napi jelenlét. Tekintettel azonban arra, hogy a 2014-ig terjedő időszakra eddig 623 beiratkozási kérvényt nyújtottak be a szülők, az idei év elején az önkormányzat úgy döntött, hogy megpróbálja növelni a bölcsődei helyek számát. Ennek megfelelően 20 hellyel bővítették a Mihai Viteazul/Zárda utcai 8. számú bölcsődét, valamint 11. számmal új bölcsődét létesítettek a Traian Lalescu/Bârsei utcában (két csoport, körülbelül 30 hely), illetve 12. számmal a Poieniţei utcában (két csoport, 40 hely). Ezeknek köszönhetően több mint 100 hellyel bővült a kínálat, az itt nyújtott szolgáltatások hétköznaponként 6-18 óra között vehetőek igénybe. Egyébként az utóbbi négy évben folyamatosan bővült úgy a bölcsődei kínálat, mint a kereslet. Míg 2008-ban csupán nyolc állami bölcsőde működött a megyében, napjainkban tizenkettő, és az engedélyezett helyek, valamint a beíratott gyermekek száma is körülbelül 75 százalékkal emelkedett. A Nagyváradi Szociális és Közösségi Ügyek Hivatala pedig (ASCO) 2012-re a költségvetéséből 1.650.000 lejt irányzott elő személyzeti kiadásokra és 1.299.000 lejt dologi költségekre.

 

Vegyes csoportok

 

Az elhangzottakhoz Koncsek Zita ASCO-főigazgató annyit tett hozzá: a bölcsődei helyek szempontjából Várad-Rogériuszon és Várad-Szőllősön vannak a legnagyobb gondok. Vegyes magyar-román csoportok működnek a Traian Lalescu/Bârsei utcai 11. számú, a várad-velencei Grădinarilor utcai 10. számú, valamint a Mihai Viteazul/Zárda utcai 8. számú bölcsődében. Amúgy az ASCO az általa biztosított szolgáltatások minőségének növelése, illetve a hozzátartozókkal való kommunikáció jobbítása érdekében ezekben a hetekben kérdőíves felmérést végez, nyár elején pedig megszervezi a bölcsődei helyek börzéjét.

Biró Rozália arra is kitért: az önkormányzat azt tervezi, hogy havi két alkalommal, vagyis minden második pénteken ingyenes programokat indít a várad-rogériuszi Gyermekvárosban, a csonka- és nagycsaládosok számára, melyek keretében a korcsoportjuknak megfelelően (1-6, 6-10, 10-15 évesek) foglalkoznak majd a gyermekekkel önkéntesek és különböző szakemberek (óvónők, tanítónők, pszihológusok, szociális munkások). Az ASCO költségvetéséből havi 714 lejt különítettek el erre a célra.

 

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,