Új betegségek fenyegetik az állatokat

Új betegségek fenyegetik az állatokat
Biharban még nem jelentek meg, de az állategészségügyi hatóság figyelmeztet: új betegségek fenyegetik az állatokat.


Dél- és délkelet-európai országokban van jelen a szarvasmarhákat fenyegető göbös bőrgyulladás (dermatoză nodulară), míg észak-északkeleti irányból fenyeget az afrikai sertéspestis, derül ki a Megyei Állategészségügyi Hivatal (DSVSA) közleményéből. Bihar megyében nem regisztráltak egyik kórból sem egyetlen esetet sem eddig, de a hivatal óvatosságra inti a gazdákat, kérve, hogy minden gyanús jelere figyeljenek, értesítsék az állatorvosokat.

A szarvasmarhákat sújtó betegség terjedhet rovarok (legyek, szúnyogok) által, de direkt módon is, már megbetegedett állatoktól továbbadva. Tünete a láz, illetve duzzanatok megjelenése az állat egész testén.

Megelőzés

Az afrikai sertéspestis nagy ragályozó képességű, vírus okozta fertőző betegség, amelyre Európában a házisertés és a vaddisznó fogékony. Tünetei: étvágytalanság, bágyadtság, bizonytalan mozgás, magas láz, vérzések a vöröses-lilára elszíneződött bőrön, orrfolyás, hasmenés. Megelőzésként a hatóság javasolja: a nevelt állatok ne kerülhessenek kapcsolatba más gazdaságok állataival vagy vaddisznókkal; ne vásároljanak ismeretlen helyről és ellenőrzés nélküli disznóhúst; ne etessék az állatokat mezőről begyűjtött takarmánnyal, mert az érintkezhetett beteg vaddisznókkal.

Bármilyen gyanús esetet lehet jelenteni a 0259/431608 vagy 0259/266141-es telefonszámokon

Rencz Csaba