Ügyvéd: Ion Iliescu nem adott nyilatkozatot bányászjárás-ügyben

Ügyvéd: Ion Iliescu nem adott nyilatkozatot bányászjárás-ügyben
Ion Iliescu volt államfő megtagadta, hogy nyilatkozatot adjon a Főügyészségen, ahova a bányászjárás-ügyben idézték be a katonai ügyészek abból a célból, hogy tudomására hozzák: emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolják.

Ion Iliescu körülbelül egy órát töltött a Főügyészségen, kijövetelekor nem nyilatkozott a sajtónak.

Ügyvédje, Andrei Georgescu azt mondta: a volt államfő nem tett nyilatkozatot a bányászjárás-ügyben.

“Semmiféle nyilatkozatot nem tett. Elkezdődött a bűnvádi eljárás ellene. Új minőséget kapott, vádlott lett. A következőkben előkészítjük a védelmet. Ezt az ügyet 2014-ben nyitották újra Niţu főügyész rendeletére. Meg kell vizsgálnunk, fel kell mérnünk, mit tartalmaz ennek a dossziénak az anyaga’ – mondta Iliescu ügyvédje, hozzátéve: a volt román államfő ‘nagyon jól’ reagált az ügyészek arra vonatkozó kijelentésére, hogy vádlotti minőségben folyik a továbbiakban ellene az eljárás.

Múlt héten a katonai ügyészek több gyanúsítottak kihallgattak ugyanezen ügy kapcsán: Gelu Voican Voiculescut, Miron Cozmát és Adrian Sârbut, valamint tanúként többek közt Andrei Pleşu írót is.

A “Mineriada” (Bányászjárás) nevet viselő ügyiratcsomóban bűnügyi eljárás folyik többek közt Ion Iliescu volt államfő, Petre Román volt miniszterelnök, Virgil Măgureanu, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) volt elnöke, Nicolae Dumitru, a Nemzeti Megmentési Front (FSN) első alelnöke, Mugurel Cristian Florescu tartalékos tábornok, Románia főügyészének helyettese és a Katonai Ügyészségek Igazgatóságának vezetője ellen.

A katonai ügyészek szerint 1990. június 11-e és 15-e között a gyanúsítottak “általános és szisztematikus támadást” szerveztek meg és vezettek le a civil lakosság, a bukaresti Egyetem téren tüntető tömeg, illetve a főváros lakossága ellen, bevonva a támadásba a Belügyminisztérium, a védelmi minisztérium, a SRI erőit, illetve több mint 10.000 bányászt és az ország különböző pontjairól érkezett más munkásokat.

www.agerpres.ro