Ügyfelei pénzével eltűnt a nagyszebeni tőzsde volt elnök-vezérigazgatója

Ügyfelei pénzével eltűnt a nagyszebeni tőzsde volt elnök-vezérigazgatója
Hivatalból indított vizsgálatot a rendőrség Cristian Sima, a nagyszebeni tőzsde (Sibex) volt elnök-vezérigazgatójának eltűnése ügyében, akiről a román sajtó azt feltételezi, hogy brókercégi ügyfeleinek pénzével szökött meg – közölte csütörtökön a Szeben megyei rendőrfelügyelőség.

 

Cristian Simát szerdán váltotta le a részvényesek közgyűlése a Sibex élén betöltött tisztségeiből, arra hivatkozva, hogy nem jelent meg a munkahelyén, amikor az Országos Tőkepiaci Felügyelet október 1-jén megkezdte rutinellenőrzését a nagyszebeni tőzsdén. A román sajtó tudni véli, hogy Cristian Sima az általa 1997-ben alapított WBS Holding brókercég ügyfeleinek pénzével együtt tűnt el, és a kárt több tízmillió euróra becsülik.

Luciana Baltes rendőrségi szóvivő közölte: sem a család, sem a tőzsde nem jelentette be Sima eltűnését, a rendőrség a sajtóban megjelent cikkek alapján, hivatalból indított vizsgálatot.

Az ügyet elsőként megszellőztető wall-street.ro pénzügyi-befektetési hírportál úgy tudja, Sima október elsején adott utoljára életjelet, amikor egy e-mailben azt közölte a tőzsde egyik igazgatójával, hogy ellopták laptopját, telefonját, iratait és bankkártyáit, ezért ezek letiltását kérte. Tőzsdei kollégái állítólag hiába próbáltak kapcsolatba lépni vele, nekik azt mondta, Svájcba utazik, ám ottani házának vezetékes telefonja fel van függesztve.

A WBS Holding a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett brókercég, amely a külföldi pénzpiacokon végzett tranzakciókat a romániai befektetők pénzével, ezért a román tőkepiaci felügyelet nem követte működését.

A román sajtó szerint Sima előkészítette szökését: egy hónapja elvált feleségétől, elbocsátotta a WBS Holding műveleti igazgatóját, így ő maradt az egyedüli, akinek hozzáférése volt az ügyfelek pénzéhez. A wall-street.ro a brókercég egyik ügyfelének nyilatkozatát idézi, aki arra panaszkodik, hogy már nem fér hozzá a Sima által kezelt számlájához, nem tudja ellenőrizni, mi történt a pénzével.

Sima egyik tőzsdei kollégája, Adrian Simionescu a Capital című lapnak úgy nyilatkozott, valószínűbb, hogy Sima elvesztette, mintsem ellopta volna ügyfelei pénzét.

A Sibex csütörtökön közleményben igyekezett megnyugtatni ügyfeleit, azt írva, hogy tőzsdei befektetők pénze nem hiányzik.

Címkék: , ,