Ügyészségi vizsgálat indult a Szatmár megyei önkormányzat alelnöke ellen

Mircea Govor Szatmár megyei önkormányzati alelnök
Mircea Govor Szatmár megyei önkormányzati alelnök
Egy kiszivárgott hangfelvétel alapján ügyészségi vizsgálat indult Mircea Govor Szatmár megyei önkormányzati alelnök ellen, aki egy héttel ezelőtt forrásmegvonással fenyegette meg a megye polgármestereit, iskolaigazgatóit, intézményvezetőit, ha nem Victor Ponta nyeri meg az elnökválasztást Szatmár megyében.

A november 2-i első fordulóban Szatmár megyében a jobboldali Klaus Johannis nyerte meg a választást, kevéssel megelőzve a baloldali Victor Pontát.
A Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei elnöki tisztségét is betöltő Mircea Govor fenyegetőzésének a hangfelvételét a gandul.info portál tette közzé hétfőn. A választások első fordulója után készült felvételen Govor a pártjához tartozó vezetők gyűlésén kijelentette: egyetlen lejt sem kap a megye költségvetéséből az a település, az az intézmény, amelyik “gyenge eredményeket” ér el a második fordulóban.
„Amikor majd elosztjuk a megye költségvetését, én garantálom, hogy nem kaptok semmit. Fel fog kopni az állatok, de ilyen az élet” – kiabálta a felvételen az önkormányzati vezető. Govor azt is elmondta, az ortodox püspököt is meggyőzte arról, hogy tegyen Ponta győzelméért. Kijelentette, valamennyi templomban ott lesz a PSD képviselője, és a vasárnapi istentisztelet végén SMS-ben jelenti, hogy elhangzott-e a baloldali jelölt támogatására vonatkozó felhívás. Azt is elmondta, a magyar egyházak templomaiból is jelentést kap. Hozzátette, megegyeztek az RMDSZ-szel, de a magyar szervezet ravasz mert „két kapura játszik”.
Arra kérte hallgatóságát, hogy szervezzék meg: valamennyi szavazóhelyiség előtt álljon ott a párt bizalmát élvező népszerű román és magyar ember, aki a szavazóhelyiségbe való belépés előtt beszélgessen el az emberekkel, és fejezze ki reményét, hogy a megfelelő jelöltre szavaznak.
A Korrupcióellenes Ügyészség a Gandullal közölte, hivatalból indított eljárást Govor ellen, akit befolyással való visszaéléssel gyanúsít. Az ügyészség álláspontja szerint Govor a befolyását bizonyos javak és előnyök illetéktelen megszerzésére használta.
A Johannist támogató Keresztény-Liberális Szövetség bejelentette, feljelentést tett a Szatmár megyei politikus ellen, akit törvénytelenségek elkövetésére való felbujtással is vádol.