Ügyesen, bölcsen, türelmesen építkezni

Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke
Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke
Cseke Attila szenátor, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke adott exkluzív interjút az erdon.ro-nak. Értékelte a tavalyi év munkáját, beszélt az általános ügyekről és speciális magyar kérdésekről egyaránt, és a 2018-as esztendő kihívásairól is.

– Ha egy szóval kellene értékelnie a tavalyi év munkáját, akkor milyen szót használna?
– Összetett. Külön lehetne beszélni a parlamenti, az önkormányzati munkáról, a magyar közösségről, a képviselettel megbízott RMDSZ-ről és úgy általában a román magyar viszonyról. Mindegyik külön interjútéma is lehetne.

– A parlamenti munkáról mit mondana?
– Jól szerepelt a bihari csapat. Én a szenátusi frakciót vezettem, nem egyszerű, de nemes feladat. Szabó Ödön a képviselőházban helyettesként, nagyrészt a különböző tárgyalások, egyeztetések előkészítőjeként dolgozott. Bíró Rozália a külügyben, parlamenti diplomáciában, Derzsi Ákos a szociális kérdésekben végzett jó munkát. Több kitűzött célt is elértünk. A legutolsó talán az volt, hogy a közepes vállalatok adófelügyeletét újból megyei szintre hoztuk. Ez több mint négyszázkilencven Bihar megyei céget érint.

– Kissé elégedetlenséget érzek a hangjában.
– Igen, valóban. Amikor az adóügyi központosítást végigvitték akkor mindenki felháborodott. Most, hogy az RMDSZ törvényét sikerül elfogadtatni, mindenki visszajöhet a megyébe.., nagy csend van.

– Miért van ez így ön szerint?
– Két ok miatt. Az egyik, hogy egyeseknek az az érdeke, hogy szégyelljünk az eredményeinkről beszélni. Ha sikert érünk el, örülünk és akkor a magyar siránkozóknak kevesebb a kenyerük, a románoknak meg inkább megfelelne egy folyton nyafogó, pesszimista, hitevesztett közösség.

– Mi a másik ok?
– A másik legalább ilyen egyszerű. Például ebben a közepes vállalkozó kérdésben a román tulajdonú cégek is visszajönnek a megyébe, hiszen ez egy mindenkire vonatkozó rendelkezés. Ön szerint ezek a vállalkozók nem kérdezik meg a román képviselőket, szenátorokat, hogy miként lehet az, hogy ezek az RMDSZ-sek hat százalékkal elérik azt, amit ti például liberálisok harminc százalékkal nem?

– De, valószínűleg megkérdezik.
– No, igen, de erre mit tudnak ők mondani?… Jó válaszuk nincs. No, látja, ezért van csend. A média az övék. Ezt az ügyet szidni nem lehet, mert jó. Dicsérni nem akarnak minket, tehát hallgatnak.

Nem jöttek át

– Van még ilyen ügy, amely mindenkit érint de, ahogy mondani szokás, nem jött át a képernyőn?
– Jó pár ilyen van. A beltelki udvarok négyszáz négyzetmétere túli többletadó eltörlése. Nekünk köszönhetően nem opcionális, hanem kötelező a műemléki épületek adómentesítése, ha valaki elvégezte a felújítást. Az önkormányzati szükséglakás vásárlási lehetősége, a parókiák adómentesítése az idei évtől és még sorolhatnám. A speciálisan magyar kérdésekre talán jobban figyel mindenki.

– Ezt is, mintha kicsit kétértelműen mondta volna, mire gondolt?
– Hát nézze, a magyaroknak természetesnek tűnik, minden amit elérünk. Azért küldtük oda őket, mondják. Jogos érvelés. Itt van egy példa: jövő tanévtől történelmi egyházaink lelkészképzése állami finanszírozást kap. Ez normális, nem?

– De igen.
– Ennek ellenére, óriási küzdelem volt érte. A román oldalról ezt sokan szinte hazaárulásnak tekintették, úgy, mint itt az év végén a marosvásárhelyi katolikus iskola képviselőházi elfogadását. Néha az az érzésem, hogy az RMDSZ magyar kérdésekben elért eredményeit, a románok jobban számon tartják, mint mi magyarok.

– Az országos ügyek után, hogyan látja az önkormányzati munkát?
– Két részre bontanám a választ. A polgármestereink, alpolgármestereink összességében jól teljesítenek. Több tucat nyertes uniós pályázatunk is van. Most jön a kivitelezések újabb szakasza. Az is igaz, hogy most újabb pályázatokat írunk és készítünk elő együtt. A másik rész a megyei önkormányzati munka.

– Ezt teljesen külön kell kezelni?
– Azt gondolom igen. Itt úgy kell nekünk sikeresnek lenni, hogy a liberális párt szinte tövig nyomja a féket és ugyanakkor két kézzel rántja fel a kéziféket is. Emlékezzen vissza, az ősszel zárult egy hosszadalmas per arról, hogy mi az RMDSZ, magyarok vezethetjük a tanácsot.

Megyei Tanács

– Milyen volt ez az év?
– Hát, nem volt egy leányálom és most sem az, hisz teljesen törvénytelenül nem engedik be az egyik koalíciós társ tanácsosát. Blokkolják a választási eredményt és így a választói akarat érvényesülését. Ha mi, magyarok tennénk ilyet, hivatali visszaélésért már az összes tanácsosunkat kihallgatta volna a DNA, a média meg szétcincált volna minket. Ennek ellenére többet haladtunk egy év alatt, mint az előző liberális megyevezetés nyolc év alatt.

– Mire gondol pontosan?
– Például, a katolikus püspöki palotában ragadt Körösvidéki Múzeum kusza ügyeit kibogoztuk. Tavaly őszére részlegesen átadtuk a hadapródiskolát, most tavaszra pedig mindenki a helyére kerül. A palotát egészében az egyház, a hadapródiskolát meg a múzeum lakhatja be újabb beruházások után. Erre a célra is nyertünk a megyei tanácsnak több millió eurós uniós pályázatot.

– Összességében milyen forrásokat sikerült szerezni a Bihar Megyei Tanácsnak?
– Ha mindent összeadunk, akkor a százmillió euróhoz járunk közel. A repülőtérfejlesztés, a biharfüredi és a többi megyei út, illetve a korház és szociális, valamint kulturális és turisztikai intézményi beruházások sokaságára sikerült finanszírozási szerződést aláírnunk. Minden gáncsoskodás ellenére, ugyan izzadsággal, de jól dolgozik a megyében az RMDSZ által vezetett koalíció.

– A repülőteret említette, egyre több járatot jelentenek be a légitársaságok.
– Igen. A tavalyi évbe háromszáz százalékkal több utas fordult meg a megyei tanács repterén. Spanyolország, Olaszország, Németország, Anglia mind menetrendszerű járatokkal elérhetővé váltak. A nyáron a tengerpartra is el lehetett jutni innen. Az új utas fogadó épületre országos szintről a tavalyra is és idénre is az RMDSZ jó alkujának köszönhetően komoly összeget sikerült kieszközölni.

– Számszerűen mit jelent ez pontosan?
– Régi pénzben ez több mint száznyolcvan milliárd lej, új lejben ez tizennyolc millió. A szakemberek szerint ennyi lehet a maximális központi támogatás és így a kötelező önrésszel együtt, még ebben az évben be lehet fejezni a munkát és átadni az új épületet.

– Beszélgetésünk elején az egyik elemzésre alkalmas részként magát az RMDSZ-t említette. Milyen volt a megyei tisztségviselőknek, szervezetnek az elmúlt egy éve?
– Munkás év volt. Testre szabtuk a feladatokat. A parlamentereknek komoly törvénykezési feladatai voltak. Például az ukrán, kisebbségek számára diszkriminatív tanügyi törvény elleni romániai fellépést Bíró Rozáliára bízta az RMDSZ és jól végezte el feladatát. Az egységes közalkalmazotti bértörvényen Derzsi Ákos dolgozott, mondhatom kiválóan.

– Ezek szerint feladatorientált munkát építettek ki?
– Pontosan. Pásztor Sándorra a megyei közigazgatást bíztuk, neki ezt a teret kellett megszoknia és vinnie, jól teljesít. A határmenti pályázatokért ugyanott Szabó József megyemenedzser felelt és eddig ő is nagyon komoly és jó munkát végzett az RMDSZ színeiben. A civil és egyházi szféra szakszerű, törvényes támogatásáért Fenesi Tibor dolgozott. Fontos, hogy megértette mindenki, hogy nem lehet önzősködni. A magyar közösségnek, a szövetségnek vannak elöljárói és nem az elöljárónak közössége. Ezért tudta megoldani az RMDSZ például a Szacsvay iskola alsó tagozatának az épületkérdését is.

Közösségszervezés

– Látom, említi a szövetségi munkát, közösségszervezést, ezen a téren, hogy néz ki a tavalyi év?
– Sok feladatot elvégeztünk. A Szabó Ödön által vezetett ügyvezetés végigdolgozta az évet. Aki ismeri, az tudja, hogy szinte munkamániás, de szerencséje is van, mert jó munkatársakat is talált maga mellé. Borsi Lóránd a tavaszi tisztújításokat, a kaláka és cserkészmozgalmakat szervezte, felügyelte.

– Elég fiatal csapattagokat említ. Ennyire motivált a csapat?
– Itt mindenki nagyon elkötelezett. Nézze, Botházy Nándor a sport életért felelt és immár mert érzi, hogy mennyire fontos, a városi ügyvezető feladatokat is vállalta és elindított egy kemény szervezetépítést. Meleg Vilmos nagyváradi RMDSZ elnökkel, kit nem kell bemutatnunk, hiszen alapító tagja az RMDSZ-nek, azért dolgoznak, hogy ez sikerüljön. Kiss Sándor Elek a polgármesteri találkozókat szervezte. De egy sor területen jól teljesítettünk, hisz talán a legsikeresebb farsangi mulatságot, Varadinumot, Nyári színházi fesztivált, diáksport olimpiát szervezte az RMDSZ csapata tavaly.

– Adja magát a kérdés, mi az idei év feladata?
– A legfontosabb az építő munka folytatása. A rendezvénynaptárt elfogadtuk és már itt van előttünk a Magyar Kultúra-napi rendezvénysorozat, a Partiumi zenésztalálkozó, stb. A legfontosabb magyar közösségi projekt erre az évre azonban véleményem szerint a Szent László szobor elkészítése, kiöntése és a Jó Isten segedelmével felállítása. Ez önbecsülés kérdésévé kell váljon minden itt élő magyar ember számára.

– Hova tervezik felállítani a szobrot?
– Ebben én azt gondolom, hogy nyugodtan hagyatkozhatunk történelmi egyházi vezetőink bölcsességére. Én személy szerint a Böcskei László püspök atya által jónak talált helyet fogom támogatni.

– Fognak erről tárgyalni a polgármesterrel?
– Egyértelmű, hogy igen. Az építési engedélyt a város adja ki. Pár éve erről volt egy beszélgetés, körvonalazódott az egyházi, civil, képviseleti és közigazgatási szférák között egy elfogadható elképzelés. Mi, ahogy említettem, ebben teljes erővel és egyetértéssel támogatjuk egyházi vezetőinket.

– Milyen kihívást lát még az idei évre?
– Sok kihívás lesz. Mindent meg kell tenni, hogy sikeresek legyünk. A jövőnket és elképzeléseinket három tényező fogja komolyan befolyásolni. A centenárium kapcsán megerősödő román nacionalizmus, a magyarországi választások és az európai unión belüli alakulások. Ebben a térben kell ügyesen, bölcsen, türelmesen építkezni.

Ciucur Losonczi Antonius