Ügyes gyerekek, jótékony felnőttek

Ügyes gyerekek, jótékony felnőttek
Az érmihályfalvi általános iskola hangszeres zenét tanuló diákjai adománygyűjtéssel egybekötött koncertet tartottak az elmúlt csütörtökön. A gyűjtés folytatódik.

Hagyomány, hogy az érmihályfalvi Zelk Zoltán Általános Iskola hangszeres oktatásban résztvevő diákjai a tanév végén a szülőknek, barátoknak, rokonoknak bemutatják, mit tanultak az elmúlt hónapok folyamán. A kultúrház nagytermének nézőterén helyet foglalókat Darabont Aliz zenetanárnő üdvözölte, megköszönve a szülőknek, hogy támogatják és biztatják gyerekeiket a hangszeres zenélésre, illetve köszönetet mondott kollégáinak – Felvinczi Erzsébet tanítónőnek, Török Erzsébet és Török Sándor tanároknak – akik, bár nem szakterületük, mégis indíttatást éreznek a hangszeres (furulya, citera) oktatásra. A koncerten több mint 40 diák játszott zongorán, furulyán, citerán illetve dobon, a repertoár pedig igen széles volt a középkori dallamoktól a Ragyog a szívem… című napjaink slágeréig. “Büszkék lehetünk tehetséges diákjainkra”, mondta a hangszerek elcsitulása után Darabont Aliz, és ehhez csatlakozott Csengei Csongor iskolaigazgató is, aki, miután köszönetet mondott a szülőknek, a gyerekeknek és a pedagógusoknak, leszögezte: ez az oktatás egyik feladata, az, hogy lehetőséget adjon a tehetségek kibontakozására, hiszen egy sikeres karrier bárhonnan, így Érmihályfalváról is elindulhat.

Operációra gyűjtenek

A koncertet ezúttal rendhagyó módon jótékonysági akcióval kötötték egybe. Ennek ötletgazdája, Felvinczi Erzsébet tanítónő mutatta be a hallgatóságnak még a dallamok felhangzása előtt a helyi Tolvaj Margitot. Az idős hölgy halmozottan hátrányos, de jóravaló családjának gondviselője, ám elvesztette látását. Operációra lenne szükség, az erre valót szándékoznak a kezdeményezők összegyűjteni. Dr.Turucz Mária családorvos, megyei tanácsos, az RMDSZ helyi nőszervezetének elnöke is dicsérően szólt a nagymamának a családjában betöltött szerepéről, hozzátéve, hogy megérdemlik az összefogást. Ennek jegyében át is adott 2000 lejt, amit az ő közvetítésével a hollandiai Jan Oord ajánlott fel a néni műtétjére. Az esemény végén a szervezők felnyitották azt a dobozt is, melybe közben adományokat lehetett tenni, és amiből 815 lej került elő. Aki a későbbiekben kíván adományozni Tolvaj Margit operációjára, az Felvinczi Erzsébet tanítónővel veheti fel a kapcsolatot (0747-247370), de az anyagiakon kívül bármilyen segítség is jól jön a családnak.

Rencz Csaba