ERDON Helyi hírek

2017.01.24. 16:11

Sokoldalú művész-pedagógus tárlata

Dombi Géza Zsigmond berettyóújfalui festőművész kiállítását nyitották meg vasárnap délután a nagyváradi Tibor Ernő galériában, a Magyar Kultúra Ünnepe rendezvényein belül.

Dombi Géza Zsigmond berettyóújfalui festőművész kiállítását nyitották meg vasárnap délután a nagyváradi Tibor Ernő galériában, a Magyar Kultúra Ünnepe rendezvényein belül.

Gavrucza Tibor, a galéria kulturális vezetője nyitotta meg a tárlatot – mint megemlítette, örvendetes, hogy a Magyar Kultúra Napja az utóbbi több mint másfél évtized során rendezvénysorozattá nőtte ki magát, s az elkövetkezendőkben is élni fog ez a kezdeményezés.

Átadta a szót Kállai Irénnek, a Berettyó Kulturális Központ igazgatójának, aki elmondta: Dombi Géza Zsigmond festőművész 1980 óta berettyóújfalui középiskolai tanár, 1995 óta a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének tagja, s 2012 óta Hajdú-Bihar megye Kölcsey-díías művésztanára, oktatója.

Utazó pedagógus

Szó esett a művész gyerekkori élményeiről, melyek megihlették, tanulmányairól, s arról, hogy mióta elvégezte a főiskolát, ugyanabban a tanintézményben tanított, több ezer gyerek tanulta meg tőle a vizuális művészetek alapjait, s közben ő is tanult, képezte magát – emellett persze sokkal kevesebbet tudott alkotni, mint szeretett volna. Most is szívesen emlékszik vissza a dupla rajzórákra, amikor volt idő arra, hogy a gyerekekkel kimenjenek az iskola udvarára rajzolni, festeni. Rendesen előkészültek, a kartonokat lealapozták, kivitték a rajzállványokat, a plain air festészetről akkoriban nem csak tanultak a diákok, hanem meg is tapasztalták.

Később lecsökkentek a rajzórák, ezért jelenleg is utazó pedagógusként dolgozik, volt olyan tanév, hogy óráit különböző települések hét középiskolájában tartotta meg.

A művész alkotásaival kapcsolatban a központ igazgatója elmondta: a képek között a pasztell dominál, de van olajkép is, faroston és vásznon. A grafikák között ceruza, linómetszet és vegyes technikával készült alkotás is található. „Szívesen kipróbál minden műfajt és ha lenne rá több ideje még többet alkotna” - hangzott el, majd azt kívánta a művésznek, hogy kitűzött céljait megújult alkotóerővel, egészségben teljesítse és a továbbiakban is sikereket, eredményeket érjen el.

Tervek

Az alkotó áldást, békességet kívánt a jelenlévőknek, mint elmondta, még nem volt alkalma itt szerepelni és meglepte ez a szép, boltíves pince. Egyik alkotása, mely Kölcsey Ferencet ábrázolja, a nemrég szervezett varsói kiállításon szerepelt, s a jelenlegi tárlatnak is a vezető képe, mivelhogy a Magyar Kultúra Napja is Kölcsey nevéhez kapcsolódik. Ars poeticája, mint mondta, az érték közvetítés, a művészettörténet nagy korszakaihoz viszonyítva, az itt és most pillanatának megragadása; inspirálja a fizikája a fénynek, az átmenet az absztrakt expresszionizmus irányába. Az évek során az elvontabb, több gondolatiságot közvetítő alkotások irányát követte. Mivel kevés ideje van alkotni, nincsenek igazán friss képei, azonban nyugdíjaztatását követően szeretne napi nyolc tíz órát alkotni és lakásának több mint felét műteremmé alakítani. „Tartozom ezzel a Teremtőnek” - mondta a művész, akinek egyik célja az, hogy a Magyar Tudományos Akadémia képzőművészeti szekciójának a tagjává váljon.

A tárlatnyitó különböző momentumai között Papp Balázs, a debreceni művészeti középiskola hallgatója saját szerzeményeket adott elő szintetizátoron. Az ünnepség a Himnusz eléneklésével zárult, majd a jelenlévőket a Bunyitay-könyvtárban vendégelték meg a szervezők. A tárlat február 15-ig látogatható.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!