Ugyanolyan súllyal lesz jelen Hargita Megye Tanácsában az RMDSZ, mint eddig

Ugyanolyan súllyal lesz jelen Hargita Megye Tanácsában az RMDSZ, mint eddig
Borboly Csaba megyeelnök értékelte az önkormányzati választásokat.


Hargita megyében az RMDSZ megtartotta támogatottságát. Azokon a településeken, ahol leváltották az eddigi polgármestert, nem pártokat, hanem személyeket büntettek a választók – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke június 6-i, hétfői sajtótájékoztatóján, amelyen az önkormányzati választásokat értékelte. Szerinte az alacsony részvétel üzenetét a politikusoknak fel kell dolgozniuk. – Alázatra van szükség, komoly kapcsolattartásra a választókkal – tette hozzá.

A megyeelnök szerint nem igaz, hogy az új választási törvény miatt a polgármesterjelöltek nem lehettek cselekvő részesei a kampánynak – Szentdomokos, Szentsimon, Kozmás, Szentmihály esetében az látszik, hogy ahol van jól kommunikáló jelölt, verseny, ott magasabb a részvétel. Székelyudvarhelyen pedig hiába volt a kampányban napi tíz felavatás, az év 365 napjában kellett volna dolgozni – mondta.

Borboly Csaba reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ ősszel, a parlamenti választásokon az összefogás listájával eléri a hatszázalékos eredményt, mert addigra mindenki belátja, hogy nem a többpólusú politika, hanem az érdemi munka vonzó a választóknak.

Brassó megyében és másutt az EMNP-re leadott pár tíz szavazat elég volt, hogy ne magyar jelölt nyerjen – jegyezte meg.
Negyvennégy százalékos feldolgozottságnál látható, hogy az RMDSZ alapja Hargita megye, ebben a megyében dől el az őszi eredmény. Ez nagy felelősség – hangsúlyozta Borboly Csaba.

A megyei tanácsban a Szövetség megtartotta az elmúlt négy évbeli támogatottságát, hangzott el. Több Hargita megyei településen, ahol EMNP-s vagy MPP-s polgármesterjelölt győzött, az RMDSZ megyei listáját – amelyet Borboly Csaba mint tanácselnökjelölt vezetett – preferálták a választók. Összességében elmondható, hogy az RMDSZ megyei listájára több szavazat gyűlt össze, mint a helyi listákra. Hargita megyében a szavazók 53,95%-a adta le voksát az RMDSZ polgármesterjelöltjeire, 57,43%-a az RMDSZ-es helyitanácsos-listára, és kiemelkedően magas arányban, 63,56%-ban szavaztak az RMDSZ megyei listájára.

Az országban összesen (a Központi Választási Iroda június 6-án 12 órakor közölt részleges eredményei alapján) 133 433 szavazat érkezett RMDSZ-es polgármesterjelöltre, ennek a 44%-a Hargita megyéből érkezett szavazat. Országos szinten az RMDSZ helyi tanácsosi listáira 144 827 szavazat gyűlt össze, ennek a 41,5%-a Hargita megyéből.

A Központi Választási Iroda legutóbbi részleges adatai megtekinthetők itt: http://www.2016bec.ro/wp-content/uploads/2016/06/Comunicat-ora-17.00.pdf (Mellékeltük az ez alapján készült infografikát.)