Ugyanannyiból gazdálkodnak, mint tavaly

Szatmárnémeti – Az idei évben a megyeközpont tanintézményei összesen 14 millió lejből gazdálkodnak majd. Az iskolák fenntartására szánt összeget a diáklétszám alapján osztják le az intézmények számára.

A 2010–es évben is ugyanannyi pénzből gazdálkodnak a megyeközponti tanintézmények, mint amennyit az elmúlt évben költöttek el — jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján KereskényiGáborSzatmárnémeti alpolgármestere. Annak ellenére, hogy a válság miatt szegényes költségvetése lesz az idei évben az egyetem előtti oktatásnak, összesen 14 millió lejből gazdálkodnak majd. A megyeközpontban működő 47 tanintézmény — óvodától középiskoláig — fenntartására elkülönített összegből diákonként 434 lejt kapnak, mely összeg az elmúlt évben 549 lej volt. Emellett az összegből a három új sportterem működtetésére 250 000 lejt költenek. Kereskényi megemlítette, előre nem látott sürgősségi esetekre egy millió lejt különítettek el, valamint a tervek között szerepel az AdyEndre utcai LPS-sportterem padlózatának kicserélése is, amely 246000 lej lesz. Az intézmények működtetésére 10 412 731 lejt osztanak szét.
Emellett szó esett a tanügyben zajló átszervezésekről is. Kereskényi hozzátette, céljuk, hogy a jövőben minél kevesebb tanintézmény után fizessenek bérleti díjat, így valószínű, hogy az üresen maradt iskolaépületekben olyan iskolák működnének, melyek után jelenleg bérletet kell fizetni. Előreláthatólag bérletre 1 546 845 lejt kell fizetnie az önkormányzatnak, amely jelenleg 18 ingatlan után fizet bérleti díjat. Ebből a legtöbbet az UnioIskolaközpont épületéért fizetnek. A költségvetés elkészülte után azoknak a középiskoláknak az igazgatói, melyekhez bentlakások tartoznak, jelezték, hogy az intézményeknek szánt fenntartási összegek nem elegendőek a bentlakások fenntartására is, mivel azok fenntartására nincs külön költségvetés. Ezzel kapcsolatban az érintett 6 szatmárnémeti iskola igazgatója, a városi és a megyei tanács vezetősége közös megbeszélésen vett részt, ahol CsehiÁrpád megyei tanács elnök ígéretet tett arra, hogy megpróbál megoldást találni a problémára, mivel a bentlakásokban főként vidéki diákok laknak. Az igazgatók elmondása szerint a bentlakó diákok többségének anyagi helyzete nem engedi meg a magas költségek kifizetését.