Ugródeszkán áll most Cherecheş

Florica Cherecheş a tájékoztatón: azt mondja, életében legalább négyszer kezdte már újra, s tudja, milyen új irányt venni
Florica Cherecheş a tájékoztatón: azt mondja, életében legalább négyszer kezdte már újra, s tudja, milyen új irányt venni
Csak átmenetileg tölti be Nagyvárad alpolgármesteri tisztségét Florica Cherecheş, aki pár napja került e posztra. Kérdésünkre ő is és párttársai is elismerték: egészen más céljuk van.

 

Még csak tanulja teendőit az új nagyváradi alpolgármester. Mint arról beszámoltunk, hetekig tartó háttéregyeztetések után a PNL-s Gheorghe Carp hátrahagyta az alpolgármesterséget, és a megyei kórház főigazgatójává nevezték ki. Helyette a szintén PNL-s Florica Cherecheş eddigi városi tanácsost választották meg hétfőn Nagyvárad alpolgármesterévé a tanácsban. Ma délelőtt a PNL megyei székhelyén tartottak tájékoztatót az ügy főszereplői, Ilie Bolojan Polgármester és Cornel Popa PNL-s honatya társaságában. Florica Cherecheş elmondta: új tisztségében Bolojan projektjeinek támogatását tartja fő céljának. Mandátuma rövid, hiszen idén önkormányzati választások is lesznek. Addig az uniós finanszírozású projektekért, városrendezésért és egyes szociális kérdésekért felel a városházán.

 

Felívelőben

 

Úgy tudjuk azonban, valójában más a PNL célja a hölgy promoválásával: egyes információk szerint a párt megyei arculatát javítanák vele a parlamenti választásokon, illetve jelölt is lenne majd, megpróbálják bejuttatni a bukaresti törvényhozásba. Megkérdeztük tehát tegnap az érintettől: rövid alpolgármestersége után milyennek látja politikai jövőjét. „Felívelőnek” – válaszolt előbb helyette Cornel Popa, a párt egyik befolyásos embere, honatyája. Majd amikor magától a hölgytől kértünk választ, Florica Cherecheş elmondta: „Rövidesen fontos döntést hozok ezzel kapcsolatban, s be fogom jelenteni majd. Nem cáfolom, hogy más feladataim is lehetnek még. Ha azt kérdezik, mik a terveim, hallgassanak a párttársaimra is, akik előre mutató feladatokat terveznek nekem”. A jelzett kollégái hozzá is tették: „Igen, a parlamenti szerepvállalás valószínűsíthető cél”.

Florica Cherecheş egyébként még a következő személyes vallomást tette kérdésünk kapcsán: „Tudja, négygyermekes anyaként már megtanultam, hogy néha nemcsak lehet, hanem kell is elölről kezdeni, mindent megújítani. Annak idején például már két gyermekem volt és épp a harmadikat vártam, amikor özvegy maradtam. Onnan is talpraálltam. Igen, az újrakezdés néha ismeretlen elemek vállalásával is jár, de ez nem alapjában rossz dolog. Persze, például a mostani újításkor, azaz az alpolgármesterségem elején még magam sem tudom, mivel jár ez, hogyan kell cselekedni bizonyos esetekben, mi is a teendőm. Ám jószándékkal minden tanulható és működik.”

A tájékoztatón a leköszönt Gheorghe Carp elmondta: kórházigazgatóként is a mostani városvezetés teljes támogatása mellett fog dolgozni.

 

Egy kis kampány

 

Ilie Bolojan polgármester arról beszélt, melyek voltak idén lejáró mandátumának fő céljai. Elmondása szerint a város újraiparosítása volt az egyik, „mivel az ipar itt nagyon visszaszorult az elmúlt évtizedekben, s Várad lett a nyugati régió egyik legelmaradottabbja ilyen szempontból”. Emellett az infrastruktúra javítását és a város idegenforgalmi potenciáljának növelését – a központ, a vár, s egyes templomok rehabilitációját – nevezte meg, mint eddigi fő törekvéseit.

Szeghalmi Örs