Üdítőként isszák, de a rabjává válhatnak

Üdítőként isszák, de a rabjává válhatnak
Egy reklám szerint szárnyakat ad, ami igaz lehet ideig-óráig, ám szakértők szerint nagyobb függőséget okoz az alkoholnál is. Az energiaitalokról van szó, melyeket még az igazán fiatal gyerekek is literszámra, üdítőként isznak.

Tragikus esemény történt pár hete egy érmelléki faluban: egy tinédzser önkezével vetett véget életének. Az eset indítékaként sokan sok mindent emlegettek, de az is kiderült, hogy az áldozat (azt hiszem, bátran nevezhetjük így) rendszeres energiaital-fogyasztó volt, ami kihatott életvitelére, magatartására, illetve utóbbi változására is. Természetesen nem állítom, hogy ez az ital az első számú, vagy kizárólagos “bűnös” a tragédiában, de érdeklődni kezdtem és kiderült: legalábbis “bűnrészes” lehet. Nem kellett hosszas informálódás és valójában bárki kiderítheti saját, kereskedelemben érdekelt ismerősei körében: a fiatalok, akár kisiskolások is szinte ölszámra vásárolják az energiaitalt, legyen az dobozos vagy nagyobb, pillepalackos kiszerelésben. Sok szülő nem is tud erről, vagy ha igen, üdítőként tekintenek erre az italra, mondván, jobb, mintha cigarettázna, alkoholizálna, esetleg kábítószerezne a gyerek. Maradjunk annyiban, hogy egyik sem jó.

Gyorsabban ver a szív

Az energiaital olyan üdítőital, amely egy bizonyos ideig fokozza az emberi szervezet anyagcseréjét, az ébrenlétet és a teljesítőképességet – olvasható az internetes lexikonban. Valóban, de ez nem csak az energiaitalokra vonatkozik, hanem az úgynevezett kólákra is, köztük a leismertebb márkára is, mondta el kérdésünkre dr.Turucz Mária családorvos. Ezeknek is hasonló hatásuk van rendszeres fogyasztóikra: izgatottságot, nyugtalanságot, izzadást váltanak ki, már fél literes mennyiségben is. A két literes fogyasztás már étvágytalanságot, izomfájdalmat is okoz, látható jele pedig a pupillák tágulása. Hasonló hatása van az energiaitaloknak is, fajtától függetlenül, hiszen nagyjából ugyanazok a vegyi anyagok vannak bennük. A dobozosokban kevesebb, a pillepalackosakban több, de azonos koncentrációban. Aki naponta megiszik egy dobozos energiaitalt, az ugyanúgy érezhet, mint aki egy hétvégi buliban megiszik 4-et, mondta a doktornő. A fiatalok nem is tudják, mi történik velük, azzal mennek orvoshoz (jó esetben), hogy izzadnak és “a torkukban dobog a szívük”. Szinte hihetetlen: 2 hónap kell ahhoz, hogy egyetlen doboznyi energiaital után “megnyugodjon” a szervezet! Az alkotó anyagok persze hamarabb kiürülnek, de a hatás makacsabb. Elképzelhető, mi történik a rendszeresen “feltankolt” szervezetben…

Már a gyerekek is

Aki rendszeres energiaital-fogyasztó, majd lemond róla, annál ugyanúgy jelentkeznek az elvonási tünetek, mint az alkohol vagy a nikotin esetében, ám míg az alkoholnál nagyjából 2 hónapig vannak tünetek, az energiaitalnál fél év is lehet “a szervezet szenvedése”, fogalmazott a doktornő. Az “adrenalin bomba” a szívet támadja meg leghamarabb, kalcium és magnézium-hiányt okozva, gyengítve a szívizmot, labilissá válik az idegzet, vérnyomás-ingadozás, kiszáradás lép fel. Tudatmódosító hatás is van: rémálmok, látási és hallászavarok, paranoiás viselkedés is bekövetkezhet. A doktornő tapasztalata szerint a 13 – 22 évesek körében terjedt el nagyon az energiaitalozás, de a felnőttek sem lemondanak róla, inkább már “cikinek” érzik, áttérnek az alkoholra… Nem tartják veszélyesnek, nem ismerik a hatását, “csak” egy üdítő, felpörgető hatású italként tartják számon, összegzett a doktornő. Hozzátette, az ellenszer elvileg egyszerű: le kell mondani róla, és védekezni is kellene terjedése ellen, ám nagyjából három hónap rendszeres fogyasztás után már olyan függőség is kialakulhat, amihez szakember segítsége is szükséges lehet.

Ugyanaz a mechanizmus

A Bonus Pastor Alapítvány neve lapunkban is rendszeresen feltűnik, ők egyebek mellett alkohol-, drog-, szerencsejáték- és társfüggőségben szenvedőknek és családtagjaiknak szerveznek terápiákat. Gondoltak-e már az energiaital-függőkre? A kérdést az alapítvány margittai munkatársának, Kocsis Tünde klinikai pszichológusnak tettem fel, aki elmondta: sem ő, sem munkatársai nem találkoztak még ilyen panasszal, az energiaital-függőség nem is szerepel a betegségek legújabb, úgynevezett V. DSM-listáján sem. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy a jelenség nem létezik, a mechanizmusa ugyanaz, mint más függőségek esetében: az ital egy olyan hatást, élményt vált ki, amely után újra vágyakozik fogyasztója. Ugyanahhoz a hatáshoz aztán egyre nagyobb mennyiséget kell fogyasztani, amikor pedig elmúlik a hatás, az utána maradó űr, a fáradtság és a letargia is arányosan nagyobb. Egy adag energiaitalban 4 kávéadag koffein van és akkor még nem is a legnagyobb koncentrációról beszélünk.

Van hova fordulni

Bár Kocsis Tünde nem kezelt még energiaital-függőt, valójában ugyanúgy kell(ene) bánni vele mint más függőkkel, hiszen ő is egy élményt keres vagy egy hiányt akar pótolni (például unaloműzésként él vele). Valamilyen lelki szükséglet vezet a fogyasztásához vagy életmódbeli feszültség, például az illető “túlvállalja” magát, többet akar a szervezetétől, mint amit az elbír. Egyébként folyamatosan jelennek meg különféle függőségek, melyek mechanizmusa ugyanaz: egyre többet fogyasztani, majd megjelenik az elvonási tünet, a szorongás, a depresszió. Kocsis Tünde is nagy gondnak tarja, hogy a szülők nem fordítanak kellő figyelmet gyerekeik energiaital-fogyasztására, nem tudván, milyen veszélyt rejt. Mivel a gond valós, aki szakemberhez akar fordulni, az az orvosokon kívül a Bonus Pastor Alapítványhoz is fordulhat. Kocsis Tündét a szervezet honlapján is megtalálható 0747-064624-es telefonszámon lehet elérni, minden hónap utolsó péntekén 18 órától a nagyváradi CE Betánia központban, minden hónap 2. péntekén pedig Margittán fogadja a hozzá fordulókat.

Rencz Csaba