Tízéves mélyponton a háztartások hangulata

Ha kisebb mértékben is, de tovább csökkent az úgynevezett fogyasztói bizalmi index, a háztartások pénzügyi helyzetének jelenlegi és várt alakulására, saját vásárlási lehetőségeire, és az ország gazdasági helyzetének irányára vonatkozó megítélése.

Az európai uniós támogatással készülő felmérésben a háztartások hangulata tíz éves mélypontját lépte túl a novemberben mért -51,8 ponttal – derül ki a GKI-Wallis harmadik negyedévi konjunktúraindexéből. . Pozitív tartományban, 0,5 ponton utoljára 2002. augusztusában járt a lakossági hangulat-mutató.

Az ipari és kereskedelmi szektor véleményét összefoglaló üzleti bizalmi index kisebb javulást mutat, a nyár vége óta növekvő tendenciát mutat. Az áremelési szándékok most kissé mérsékeltebbek, a foglalkoztatási kilátások javultak. Az építőipar reményei – nem meglepően a csökkenő lakásépítések közepette – stagnálnak. A kereskedelemben érdekelt vállalkozások pesszimizmusa kissé alábbhagyott, de a következő három hónapra várt 2 százalékos átlagos áremelkedési várakozás meglehetősen erősnek látszik.

A magyar gazdaság helyzetének alakulására vonatkozó prognózisok különösen az iparban érzékelhetően javultak, de még így is a romlásra számítók vannak nagy többségben. Ez nyilván összefüggésben áll a kormány kigazítási programjának azon céljával, hogy visszafogják a lakosági fogyasztást, de az ipar elsősorban a kedvező exportkilátásoknak köszönhetően továbbra is nagy ütemben bővül. Mindezek alapján nem meglepő, hogy a lakosságnak az ország várható gazdasági helyzetéről kialakított véleménye kedvezőtlenebb lett novemberre – áll a tanulmányban.

Az összesített GKI-Wallis konjunktúraindex a harmadik negyedévebn stagnált, -18 pont felett áll szeptember óta.