Ötvenéves érettségi találkozó

Ötvenéves érettségi találkozó

Bihar megye – Szombaton, augusztus 25-én tartotta meg ötvenéves érettségi találkozóját a Petőfi Sándor Elméleti Líceumnak otthont adó Stubenberg-kastélyban a székelyhídi középiskola első generációja.

Az akkor még Magyar Nyelvű Vegyes Középiskola néven működő intézmény 1954-ben indult el (a vidéki középiskolák sorában a révi után másodikként a megyében) 34 diákkal, akik 1957-ben érettségiztek.

 

Megható percek

 

A mostani találkozóra 18-an jöttek el az egykori osztálytársak közül, valamint az Amerikába távozó osztályfőnököt évtizedek óta helyettesítő Sóki Ilona tanárnő, akiket az iskola mostani vezetése szerény kis meglepetéssel várt: egy rövid irodalmi műsorral, valamint egy-egy névre szóló díszoklevéllel. A „véndiákok” nem feledkeztek meg azokról sem, akik már nem lehettek jelen a mostani találkozón: az osztályteremben egy-egy szál virág jelezte elhunyt társaik helyét, az osztályfőnöki óra után pedig a helybeli temetőben rótták le kegyeletüket az egykori barátok előtt. A megható percek után, a hangulat oldásaképpen közös ebéd zárta a találkozót a székelyhídi vendéglőben. Mint Hegyesi Viktor, a líceum igazgatója és a jelen lévő Sóki Béla parlamenti képviselő közösen megfogalmazták: az osztály következő találkozóját már mindenképpen az új iskolakomplexumban fogják tartani, melynek építése már részben el is kezdődött.

 

Fekete Katalin