Tűzvédelmi megbeszélések

Tűzvédelmi megbeszélések

Bihar megye – Az elmúlt évek tapasztalata szerint áprilisban és májusban jelentősen megnő a tűzesetek száma a többi hónaphoz képest. A tűzoltók megelőző akcióba kezdtek.

Áprilisban és májusban jelentősen megnő a száraz növényzet égetésével okozott tűzesetek száma, de a nyílt láng használatára, az elektromos készülékek működtetésére vonatkozó előírások be nem tartása, a parázsló cigaretta csikk óvatlan eldobása is sok esetben okoz súlyos következményekkel végződő tüzeket. A Bihar megyei Crisana sürgősségi felügyelet munkatársai fontosnak tartják a baj megelőzésére irányuló tevékenységeket, a lakosság körében és a gazdasági egységekben szervezett tájékoztatásra nagy hangsúlyt fektetnek. Találkozókat szerveznek a tűzvédelmi felelősökkel, s szórólapokon propagálják a tűzvédelmi előírásokat, ellenőrzik, hogy mennyire tartják be ezeket az érintettek. Év eleje óta több, mint 520 ellenőrzést végeztek cégeknél, gazdasági egységekben, intézményekben, s 1820 szabálytalanságot jegyeztek. Ebből 900 esetben azonnal intézkedtek a felelősök a rizikóveszély elhárítása érdekében. Büntettek is a tűzoltók, 325 esetben, összesen 325 ezer lej értékben, s 810 esetben figyelmeztették a szabályszegőket.

Pár fontos szabály

A tűzoltók néhány alapvető előírásra emlékeztetnek: sose gyújtsanak tüzet 100 méternél közelebb az erdőszéltől; ne sátorozzanak parkoljanak az autóval az erdőben; ne égessék el a háztartási hulladékot, a száraz növényzetet, csak a vonatkozó elírások betartásával (elszigetelve a lakóépületektől, erdőktől, csak felügyelet mellett, és a parázs azonnali eloltásával), és soha ne szélben; elővigyázatosan használják a lakásban a gyertyát, fáklyákat, lámpákat, egyéb világító eszközöket; ne tároljanak égő parazsat olyan helyen, ahol ez tüzet okozhat; ne dohányozzanak tűzveszélyes helyen, s ne dobják el a parázsló csikket hanyagul; ne hagyjanak felügyelet nélkül gyerekeket, vagy mozgásképtelen személyekkel egy fedél alatt.