Tűzre, vízre vigyázzatok!

Riadalom a főutcán: sűrű, fekete füst gomolyog az egyik ház padlásáról, s hamarosan lángol az egész szerkezet.
Szőke Tímea jegyzete.

Riadalom a főutcán: sűrű, fekete füst gomolyog az egyik ház padlásáról, s hamarosan lángol az egész szerkezet. Nem így akarták persze a munkások, akik a tetőt szigetelték. Tették a dolgukat, s talán egy rossz mozdulat vagy a vakvéletlen játszott közbe, egy pillanat alatt csípett a vörös kakas a gyúlékony anyagba, s futott tovább, amerre a fizika törvényei vezették. (Némi küzdelem volt a telekommunikációs technikával, majd a helyi közlekedési sajátságokkal, de hál’ istennek győztek a mieink!)

Tartós árvízre kell számítani idén hazánk két legnagyobb folyóján. A belvíz után most az ár ellen pakolhatják a homokzsákokat, erősíthetik a gátakat, s kémlelhetik az eget szüntelen; szakemberek s háztulajdonosok egyaránt. Utóbbiak közül sokan összes vagyonukat, életük munkájának eredményét féltik, s bizony a víz nem áll meg a küszöbnél és nem válogat drága nyaraló meg szegény családi fészek között sem. De mindenkinek zsebébe vág, ha túl sok jut az égi áldásból: a védekezés napi 50-100 millió forintot emészt fel, persze, az adófizetők pénzéből, aminek máshol is meglenne a helye.

Huszonegyedik század ide, információs társadalom oda, úgy tűnik, még mindig az elemekkel harcolunk, mint ősapáink. S ha térdre nem is kényszerítenek, jóval több figyelmet, időt és pénzt kell fordítanunk a velük való foglalatosságra, mint szeretnénk. Újra meg újra emlékezve arra, habár fölül a gálya, s alul a víznek árja, azért mégiscsak egy bolygón élünk, s tiszteletben kell tartanunk a törvényeit, mert ahhoz túl kicsik vagyunk, hogy átlépjünk rajtuk.

Szőke Tímea: timea.szoke@naplo.haon.hu