Tűzoltóval és Plazmával ünnepeljük a magyar drámát

Tűzoltóval és Plazmával ünnepeljük a magyar drámát
Szeptember 21-én, pénteken tartják a magyar dráma napját annak emlékére, hogy 1883-ban ezen napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. A Szigligeti Színház változatos programmal készül, hiszen régi magyar dráma és kortárs színmű is terítékre kerül.

Este 18 órától a színház páholyelőcsarnokában Szép Ernő Tűzoltó című egyfelvonásos vígjátékának próbáiba tekinthetnek be az érdeklődők. A Tűzoltó egy komikus, ugyanakkor abszurd alaphelyzetre épül, a kisvárosi tűzoltó és az özvegyasszony rövid szerelmi története egy képtelen, ugyanakkor megmosolyogtató szituációt vázol fel: a címszereplőnek választania kell, a női vágy hirtelen lángra lobbant tüzét csillapítsa vagy a valós tűzesethez siessen. Az előadást – amelynek bemutatójára november elején kerül sor – Hajdu Géza színművész rendezi.

Ugyanaznap este 21 órától a Moszkva Kávézó Alma-termében interaktív olvasópróba keretében ismerkedhet a közönség – színművészek közreműködésével, és Szabó K. István rendező irányításával – Garaczi László Plazma című művével. “Garaczi napjaink konzumvalóságát festi találékonyan: egy képzeletbeli kereskedelmi rádió hol magafeledten jópofizó, hol otrombán agresszív, április elsejéhez kötődő műsora a keret, mely némiképp összefogja a szerteágazó, de össze-összefutó történetsort, melynek – a teljesség igénye nélkül – része a hídra mászott öngyilkosjelölt, a magát sajátos öntudattal anyagmozgatónak nevező betörő, a művelődés gondolatától is irtózó szőke liba, a nagymenő gengszter-vállalkozó” – írja a darabról Urbán Balázs kritikus. A belépés mindkét eseményre ingyenes.