Tűz-variációk

Akt.:
Tűz-variációk
Ha a kiállítások között toplistát állítanánk fel, akkor a fotókiállítások vezető szerepet kapnának.

 

A kolozsvári fotóművészeti élet rendkívül előkelő helyet foglal el nemcsak az országban, hanem a határainkon kívül is. Köszönhetően annak a hagyománynak, mely a fényképezés elterjedésével mind nagyobb teret hódít a lakosság körében. Évtizedek óta nem lehet olyan fotó- kiállítást létrehozni, hogy a nagyközönség ne látogassa, fokozott figyelemmel kövesse. A város tulajdonképpen kitermelte azt a lehetőséget, hogy minél több fotókiállítás jöjjön létre. Intézmények, de civil szervezetek sokasága nyitottak tárt kapukat a fotóművészet számára. Sokszor figyelmen kívül hagyva, nem minden kiállított kép felel meg a fotóművészet nagyon is behatárolt elvárásainak.

Ebben nagy szerepe van annak a fejlődésnek is, ami a fotóipart az utóbbi évtizedekben tagadhatatlanul érte.

Az analóg fotózást mára már jóformán felváltotta a digitális gépek sokasága és mindenki, kicsi és nagy, digitális fényképezőgépén keresztül szemléli a körülötte zajló életet. A digitális fényképezőgépekbe olyan hatalmas szellemi érték van beépítve, amely technikailag kitűnő minőségű képet tud előállítani.

De a tényleg művészi képet nem könnyű készíteni, holott a téma mondhatni az utcán hever, csak meg kell látni mindazt, ami egy képet tényleg művészi felvétellé tesz. Legyen az, színes vagy fekete- fehér.

A ma tényleg figyelmet felkeltő kiállítás mondanivalójával, képi megfogalmazásának tömörségével, frappánságával, egyediségével, szuggesztivitásával, tud olyant mondani, mely a nézőközönség figyelmét fel tudja kelteni. Mondanivalójával fel tudja magára hívni a figyelmet.

Mircea Albu: „Dincolo de foc” (Tűzön túl) című kiállítása bizonyítja, a fotóművész ebben a rendkívül érdekes és változatos jelenségben, mely az emberi fejlődést a szó szoros értelmében a kezdetektől végig kísérte, és sokszor befolyásolta, a mai fotó eszközeivel is képes újat, szokatlant, a maga nemében páratlant nyújtani. Köszönhetően annak a szemléletnek, melyet Mircea Albu sok évtizednyi fotózása során magában kiépített. Tökéletesen uralja az analóg és digitális fotózás szabályait, a montázs technika lehetőségeit, amikor két vagy több felvétel összedolgozásával olyan hatást tud elérni, amely a témát úgy tükrözi vissza a néző számára, hogy az addig nem ismert vizuális élményekben gazdagszik. Mérnöki végzettsége, a reáltudomány adta szemléletének birtokában, olyan módon közelít e „forró” témához, hogy sok szemlélőben új típusú láttatással, a tűz világának eddig rejtett jelenségeit megfogalmazva, tud újat és lebilincselően érdekeset mutatni.

A kiállításból a pirománia megnyilvánulása hiányzik. Ellenben az a végtelen variációs lehetőség, ami a tűzzel kapcsolatban létrejöhet, megtalálható. Utalván arra a szándékra is, ha valakinek kedve van, ezen az úton még tovább lehet lépni, mert az ARTIMAGE kapuk tárva- nyitva vannak. Mircea Albu az ARTIMAGE Egyesület elnöke. A mester és közössége mindenkit, aki náluk kopogtat, tárt karokkal vár.

Csomafáy Ferenc

Címkék: ,