Tűz pusztított Nagyszalontán

Hatalmas tűz pusztított Nagyszalontán vasárnap este. Fotó: ISU „Crișana” Bihor
Hatalmas tűz pusztított Nagyszalontán vasárnap este. Fotó: ISU „Crișana” Bihor
Vasárnap este hatalmas tűz pusztított Nagyszalontán: egy asztalosműhely és a szomszédságában található lakóház kapott lángra. Az oltásban több mint ötven tűzoltó vett részt.

Az esetet este 21.25 órakor jelentették, a tűzoltók kiérkezésekor a heves lángok egy melléképületen, egy bútorkészítő asztalosműhelyben és részben egy lakóházban csaptak fel, utóbbiban nem tartózkodott senki. Fennállt a veszélye annak, hogy a tűz átterjed az egész házra, illetve a szomszédos épületekre is. A tűzoltásban a szalontai, a tenkei és a nagyváradi tűzoltók vettek részt, a bevetést Csilik Alexandru őrnagy vezette. Összesen hét tűzoltókocsiból oltották a tüzet, a bevetés három részre oszlott: két egység a tüzet oltotta, a harmadik pedig a környező, veszélynek kitett épületeket vigyázta. A tűzoltók közel négy órán át küzdöttek a lángokkal. A bevetést nehezítette, hogy a lángok nagy területen csaptak fel, illetve az is, hogy a melléképületben és a műhelyben számos gyúlékony anyagot (faanyagot, ragasztót, lakkokat) tároltak. Ezek táplálták a tüzet, a magas hő mellett pedig a keletkezett gázok és a sűrű füst is nehezítette a tűzoltók munkáját, akik a környező házakat, annak lakóit is ellenőrizték, hogy elejét vegyék az esetleges füstmérgezésnek. A tűzben senki nem sérült meg, de éjfél körül a műhely és a lakóház tulajdonosai pánikrohamot szenvedtek, kórházba kerültek, ahol egyórás megfigyelés alatt tartották őket.

A tűzoltóknak sikerült megmenteniük a ház egy részét, a közvetlen szomszédságában levő, „hozzáragasztott” épületet, a szomszédban levő épületeket, egy gépjárművet, amit eltávolítottak a veszélyes zónából, illetve két kutyát is sikerült megmenteni, ezeket a műhely melletti elkerített területen tartották.

Károk

A tűzben leégett a melléképület, az asztalosműhely, a műhely udvarán levő két gépjármű (egy személy- és egy tehergépkocsi), az emeletes lakóház közel 70 négyzetméternyi területe és tetőszerkezete. A lángokat teljes egészében éjjel fél kettőre sikerült eloltani, de a tűzoltók egy csoportja hajnali öt óráig felügyelte a területet. A tűz okát jelenleg vizsgálják. Sajtóinformációk szerint ugyanez a műhely hat évvel ezelőtt, 2012 februárjában szintén leégett.

Címkék: ,