Ţuţuianu: a tüntetéssorozat elején hiányos volt a kommunikáció a SRI és a Belügyminisztérium között

Adrian Ţuţuianu parlamenti képviselő, a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző bizottság elnöke
Adrian Ţuţuianu parlamenti képviselő, a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző bizottság elnöke
A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) és a Belügyminisztérium közötti együttműködés nagyon jó és ‘maximális intenzitású’, de a két intézmény között hiányos volt a kommunikáció a bukaresti Győzelem téri tüntetések első napjaiban, amikor – február 1-jén – tettlegességekre is sor került – közölte Adrian Ţuţuianu parlamenti képviselő, a Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző bizottság elnöke.

Adrian Ţuţuianu a SRI igazgatója és a belügyminiszter bizottsági meghallgatása után úgy értékelte, hogy ‘nagyon jó’ a két intézmény közötti együttműködés, és ‘maximális intenzitású’ az információcsere, amit az előző években megkötött megállapodások tesznek lehetővé. Ugyanakkor az általa vezetett bizottság arra a következtetésre jutott – tette hozzá Ţuţuianu -, hogy ezeken a megállapodásokon javítani kell a két intézmény hatékonyságának fokozása érdekében.

A Román Hírszerző Szolgálat tevékenységét ellenőrző bizottság elnöke úgy véli, téves elképzelések élnek a közvéleményben a két intézmény közti együttműködésről. Ţuţuianu szerint ez annak tudható be, hogy bizonyos magas tisztségben lévő személyek nyilatkozataikkal azt a benyomást keltették, hogy a Belügyminisztérium nem kezelte megfelelően a február 1-jei zavargásokat.

Arra a kérdésre, hogy február elsején történt-e információcsere a SRI és a Belügyminisztérium között, Ţuţuianu azt felelte: ‘kezdetben hiányos volt a kommunikáció.’

Hozzátette, február másodikától a SRI már jóval nagyobb információanyagot bocsátott a szaktárca rendelkezésére.

www.agerpres.ro