Tutanhamon nem fekete volt

Tutanhamon nem fekete volt
Tutanhamon (más átírásban Tutankhamon), az ókori egyiptomi gyermekkirály nem fekete bőrű volt – jelentette ki az egyiptomi legfőbb műemlékvédelmi hatóság vezetője, Zahi Havasz.

“Egyiptom ugyan Afrikában van, de az ókori Egyiptom lakói nem arabok és nem is afrikaiak voltak, húzta alá. A szakértő azért volt kénytelen a fáraó bőrszínével foglalkozni, mert az Egyesült Államokban fekete aktivisták követelték, hogy ismerjék el Tutanhamon “feketeségét”.

Zahi Havasz szeptemberi amerikai előadását több tüntetés követte Philadelphia városában. A fekete tiltakozók szerint a “Tutanhamon és a fáraók aranykora” című philadelphiai kiállítás világosabb bőrűnek ábrázolta a 19 évesen elhunyt fáraót, mint amilyen valójában volt. A kiállítás már 2005-ben, Los Angelesben is nagy felháborodást keltett, ott fekete aktivisták követelték a fáraó mellszobrának eltávolítását, mivel az fehérbőrűként ábrázolja az egyiptomi uralkodót.

A legendás uralkodó körülbelül 3300 évvel ezelőtt élt. Arcát 2005-ben rekonstruálták a múmiájáról készített számítógépes tomográffelvételek alapján. A gyermekkirály érintetlen sírját 1922-ben fedezték fel a dél-egyiptomi Luxor közelében.