Turisztikai nagyhatalom lehet Szatmár

Akt.:
Turisztikai nagyhatalom lehet Szatmár
Szatmár megye földrajzi adottságait, a termálvizes strandokat és a kulturális látványosságokat kihasználva jelentős turisztikai hatalommá nőheti ki magát az elkövetkező időszakban.

Mindössze 30 százalékos volt a kihasználtsága tavaly a romániai szállodáknak, derül ki egy nemrég közzétett tanulmányból. A szakemberek arra próbáltak magyarázatot találni, hogy hazánk természeti adottságai ellenére miért maradnak üresek a szálláshelyek. Az ő magyarázatuk szerint a szakképzetlen vendéglátós alkalmazottakkal, a nem megfelelő feltételekkel és egyéb szolgáltatások hiányával magyarázható a szálláshelyek kihasználatlansága. A statisztikai adatokból kiderül, hogy hazánkban az elmúlt esztendőben átlagosan a szálló helyek 29,2 százaléka volt elfoglalva. Az első helyen a Kovászna megyei vendéglátóipari egységek állnak, itt ugyanis átlagosan 41,1 százalékos elfoglaltságról beszélhetünk, míg meglepetésszerűen Konstanca megye csak a rangsor 27. helyére került, itt tavaly a hotelek kihasználtsága mindössze 21 százalékos volt. A legkevesebben Teleorman és Máramaros megyében foglaltak szállást 2011-ben. Szatmár megye a maga 28,8 százalékos telítettségével a ranglista 16. helyén áll. Feltehető a kérdés, hogy megyénk miért előzi meg Konstanca és Máramaros megyéket, hiszen a tengerpart és a szomszédos megye tájai állandó versenytársat jelentettek nekünk. Claudiu Coşier, az Észak-Nyugat Fejlesztési Iroda igazgatója Szatmárnémetiben tett csütörtöki látogatásán elmondta, 2007-ben, mikor az ADR elkezdte a konzultációs munkát pályázatírás terén, azt tapasztalta, hogy a megyénkbeli lakosok frusztráltak a máramarosi turisztikai látványosságok kihasználtsága miatt. Most azonban elmondható, hogy a 2007-2013-as EU-s finanszírozási időszaknak köszönhetően Szatmár megye turisztikai potenciálja jelentősen megnőtt, és az elkövetkező években előreláthatóan a turizmus jelentős vonzerőt jelent majd a térségnek, főleg a termálvizes strandoknak és kezelőközpontoknak köszönhetően. ,,A termálvíz jelenti majd a húzóerőt Szatmár megye turizmusában, melyet a kulturális örökségek és látványosságok hatékonyan egészítenek majd ki” – fogalmazott Coşier.

Van még tennivaló

A teljes siker elérésig azonban sok tennivaló van még, hiszen be kell fejezni Tasnádon a strandra tervezett kezelőközpontot, és remélhetőleg a krasznabélteki termálfürdő kiépítésére is az elkövetkező időszakban kerül sor. Véron Andrástól, Tasnád polgármesterétől megtudtuk, hogy a kezelőközpont terve a turisztikai és régiófejlesztési minisztérium asztalán van, arra várnak, hogy Cristian Petrescu miniszter aláírja a finanszírozási szerződést. Tasnád mellett Szatmárnémeti, Krasznabéltek és Nagykároly is a termálvíz hatékony kihasználást célozta meg, ettől is a turisták számának növekedését várják. Ezen kívül az Avas vidéke által nyújtott vallási és kulturális értékek, illetve a bortermő vidékek és a faluturizmus is fellendítheti a két országgal is határos Szatmár megye turizmusát, vélik a szakemberek. Cristian Petrescu a szatmári látogatás alkalmával látottak alapján ígéretet tett arra, hogy a minisztérium támogatja megyénk turisztikai életének fellendítését, ehhez azonban a helyi önkormányzatok támogatását is kérte.

Sógor Beáta