Turisztikai látványosság lesz a városháza

Az épület főhomlokzat felőli részét turisztikai látványossággá alakítják át
Az épület főhomlokzat felőli részét turisztikai látványossággá alakítják át
Idén ősszel, legkésőbb jövő tavasszal megkezdődik a nagyváradi városháza felújítása, melynek során az épület főhomlokzat felőli részét turisztikai látványossággá alakítják át.

A városháza külső és belső felújítási projektjéről Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere és Pafka Ernő, a felújítási terv készítője beszélt kedden a sajtó képviselőinek. A polgármester bejelentette, hogy már elkészült a beruházás megvalósíthatósági terve, valamint a műszaki terve is, most következik a közbeszerzési eljárás. A beruházás összértéke mintegy 19,5 millió lej, a kivitelezési időszak két év, és amennyiben minden jól halad, akkor már az idén megkezdődhet a munkálat. A projekt különlegessége az, hogy az épület főhomlokzat felőli része turisták által látogatható lesz. Az országban talán nincs erre példa, tette hozzá Bolojan, de más európai városokban – pl. Kassán – múzeummá vagy turisták által látogatható helyszínné alakították át városházát, vagy annak egy részét.

Konkrétumok

A felújítási munkálat konkrétumairól Pafka Ernő mérnök beszélt, elmondva, hogy az épület összes homlokzatát felújítják. Kifejtette, hogy az épületet a második világháborúban találat érte, leégett a tetőzet, amit a háború után sokkal egyszerűbb formában állították helyre, de a mostani felújítás során a városháza főhomlokzati részen helyreállítják az eredeti, manzárdos tetőzetet. Pafka Ernő kiemelte, hogy minden nyílászárót, minden díszítőelemet felújítanak. Az épület belsejének azokat a részeit újítják fel, amelyeket a turisták is látogathatnak majd, vagyis a főbejárat felőli előcsarnokot, a lépcsőzetet, az emeleti előcsarnokot és folyosókat, a nagytermet és a mellette lévő termeket. Az emeletre vezető lépcsőzettel szemben lévő négy ablakra elhelyezik a város jelenlegi és korábbi – az Osztrák-Magyar Monarchia idején, a két világháború között és a kommunista rendszerben használt – címereit. A földszinten egy mozgássérülteket segítő szerkezetet szerelnek majd be. A nagyterem restauráláshoz egyetlen fénykép állt a tervezők rendelkezésére, ennek alapján végezték el a felújítási tervet. Eszerint a nagyterem székeit amfiteátrum formában, félkörben helyezik majd el és felújítják a terem erkélyét is, amely jelenleg le van zárva. A nagyteremben különböző eseményeket, például esketéseket lehet majd tartani, és a bútorzatot is kicserélik: mivel az eredeti bútorzatot nem tudják restaurálni, lévén, hogy nagyon kevés információ áll rendelkezésre arról, hogy milyen bútorzat állt a városházán, ezért a huszadik század elejére jellemző bútorzatot helyeznek el ott.

Festmények

Pafka Ernő a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a városháza nagytermében a Luxemburgi Zsigmond magyar és Jagelló Ulászló lengyel király nagyváradi találkozását megörökítő Bihari Sándor festmény állt 1924-ig, akkor levették onnan; egy magyar gróf megvette, aki 1940-ben a városnak adományozta a festményt, amelyet visszahelyezték a nagyterembe. 1944 után eltűnt az alkotás, de van egy variánsa a Körösvidéki Múzeumban. Ennek a festménynek az alapján készített egy új képet Valentin Tănase, ez az alkotás látható ma a városháza nagytermének egyik falán, a másik falon pedig Ferdinand király nagyváradi látogatását megörökítő festmény látható. Ezeket a munkákat a nagyváradi vármúzeumba viszik majd át, és a két festményről nagyobb változatok készülnek, amelyek kitöltik majd a nagyterem falkereteit. Arra a kérdésünkre, hogy miként történik majd ez az újrafestés, netán a másik két festményt készítő Valentin Tănase fogja-e megfesteni azokat, nem kaptunk világos választ, csak azt tudtuk meg, hogy a két új, nagyobb festmény elkészítésének költsége benne van a költségvetésben. Egyébként szintén újságírói kérdésre válaszolva Ilie Bolojan elmondta, hogy a felújítást saját költségvetésből kezdi el az önkormányzat, de ha később lesz nemzetközi finanszírozási lehetőség, akkor pályázni fognak anyagi támogatásért.

Félfordulat

Megütötte fülünket Ilie Bolojannak az a megjegyzése, miszerint a a beruházás időszerűségét az adja, hogy a városháza az egyetlen olyan épület a Szent László téren a Beöthy Ödön (Iuliu Maniu) és a Kert (Avram Iancu) utcák sarkán lévő ingatlanon kívül, amely nincs felújítva, ezért a városházát és az említett épületet is felújítják. Mint ismeretes, a nagyváradi önkormányzatnak hosszú évek óta dédelgetett álma az, hogy lebontsa a Kert utcának azt az oldalát, amelyen az imént említett épület áll, ezért feltettük a kérdést, hogy a városvezetés netán letett erről a tervéről, hiszen mi értelme lenne pénzt költeni egy épület homlokzatának a felújítására, ha amúgy is le akarják bontani azt? Ilie Bolojan azt válaszolta, hogy a város nem mondott le erről a tervről, de a városvezetés számára a prioritást most a belvárosi ingatlanok homlokzatainak a felújítása jelenti, ezért a Kert utca átalakítását majd egy következő városadminisztráció kell majd elvégezze, ami vélhetőleg azt jelenti, hogy legalább néhány évig nem kerül újra napirendre a Kert utca lebontásának a kérdése.

Pap István