Turisztikai honlap Nagyváradról

Akt.:
Turisztikai honlap Nagyváradról
Február 5-én indították el hivatalosan a Nagyváradot bemutató turisztikai honlapot, amelyet a jövő hónap folyamán véglegesíthetnek. A részletekről Dumitru Sim, a projekt vezetője beszélt. A honlap magyar nyelven is elérhető lesz, jelenleg javítják a hibás ismertető szövegeket.

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal nemzetközi finanszírozású projektekkel foglalkozó igazgatósága február 5-i sajtótájékoztatóján indította el hivatalosan a Nagyvárad kulturális életének és turizmusának támogatására és fejlesztésére létrehozott honlapot, amelyet Európai Uniós projekt keretében valósítottak meg. A sajtótájékoztatón jelen levő Mircea Mălan alpolgármester elmondta, hogy a város infrastrukturális problémáinak megoldása után az elkövetkezendő két évben a várost kulturális és turisztikai szempontból szeretnék fejleszteni. Ehhez fog hozzájárulni többek között a most létrehozott honlap, valamint a Szent László tér átalakítása, a Sas Palota külső és belső felújításának véglegesítése, a Szent László híd felújítása és a váradi vár rehabilitációjának véglegesítése.

Turisztikai honlap

Dumitru Sim projektvezető a sajtótájékoztatón bemutatta a www.oradea.travel turisztikai honlapot. Mint elmondta, a Nagyvárad történelmi központját bemutató honlapon a városba látogató turisták képekkel gazdagított leírások alapján többet megtudhatnak Várad történelméről, kultúrájáról, köz- és kulturális intézményeiről, műemléképületeiről, különböző építészeti stílusairól, múzeumairól, emlékházairól, továbbá értesülhetnek a kulturális programokról és eseményekről, turisztikai tájékoztató pontokról, szálláshelyekről. E mellett négy turisztikai útvonalat vázolnak fel térkép és leírások segítségével, továbbá a városon kívül eső turisztikai útvonalakról is értesülhetnek az érdeklődők. Az interaktív térkép megkönnyíti a látnivalók beazonosítását is. Amint Dumitru Sim elmondta, a honlapon több mint 9000 kép, videók és panorámaképek várják a Váradot megismerni kívánó turistákat és a helyi érdeklődőket. A honlap öt nyelven működik, a román nyelv mellett, magyarul (jelenleg nem működik), angolul, németül és olaszul is olvashatunk városunkról. A projekt keretében a honlap mellett térképeket, információs pannókat hoznak létre, és a váradi vár ünnepét is megszervezik majd. Az Operatív Szektoriális Program keretében létrejövő projekt összértéke 973.556,31 lej.

Nyelvi problémák

A honlap hivatalos átadása előtti napokban már számos negatív jelzést tettek közzé a legismertebb közösségi oldalon a magyar fordítással kapcsolatban. A szerdán még elérhető magyar verziót böngészők számos helyesírási és fordítási pontatlanságot vettek észre, amelyek egy részét jelezték a polgármesteri hivatal felé is. Dumitru Sim elmondta, hogy a fordítás kijavításáig blokkolták a magyar nyelvű verziót. Hozzátette, a fordítást egy helyi engedéllyel rendelkező fordítóirodával végeztették, sajnos a kivitelezett munka nem ütötte meg az elvárt szintet. Kérdésünkre, hogy ki fogja végezni a szövegek javítását, Dumitru Sim elmondta, hogy a fordítóirodával kötött szerződés alapján az iroda kell vállalja a felelősséget a hiba kiigazításáért. „A legrövidebb időn belül megpróbáljuk orvosolni a problémát, a fordítóiroda által kiadott szöveget ellenőrizni fogjuk. Sajnálom, hogy ilyen rosszul sikerült a fordítás, ha tudnék magyarul, én magam fordítanám le”- tette hozzá Sim. Remélhetőleg második nekifutás után már nem találkozunk Laika építészettel, történelmi emlékművekkel (vagyis műemlékekkel), szatellit típusú településsekkel, Ursuline komplexszel vagy hasonló gyöngyszemekkel.

Nagy Noémi

Címkék: , ,