Turistaparadicsom-sirató Bályokon

Turistaparadicsom-sirató Bályokon
Bihar megye – A turizmus egy alig kiaknázott, nagy lehetősége a romániai gazdaságnak, ezen belül a régiók fejlesztésének, halljuk lépten-nyomon. Bályokon egy ilyen „lehetőség” áll kihasználatlanul.

A minap Bályokon fogadták a megyénkbe érkező, Szent Imre herceg emlékére „lovastúrázókat”. A huszárokat és a kísérő személyzetet a megyehatár után a községközpontban is köszöntötték, a kultúrház udvarán. Míg várakoztunk, volt időnk, hogy a pár lépésre lévő Károlyi kastélyt („a Bályoki család építtette, először 1465-ben említik, a török hódoltság alatt lerombolták, helyén 1896-ban gr. Károlyi Tiborné épített új kastélyt” – forrás: Wikipédia lexikon) és annak kertjét is szemügyre venni.

Sárga-kék

A bejáratnál tábla hirdeti, hogy Petrom-felségterületre igyekszünk. Valami azt súgta, a portás nem örülne, ha tudná, újságíró közeledik, így egyszerűen mint érdeklődő kaptunk bebocsátást a kastály parkjába, mely egyébként szemmel láthatóan egyfajta községi parkként is működik. A sárga-kék Petrom színekre festett lócákon kis- és nagymamák üldögéltek, vigyázva a játszadozó csemetéikre/unokáikra, a változatosság kedvéért sárga-kékre festett útszegélyező kövek között fiatalok sétálgattak. A parknak a bejárat felőli részén látszott a karbantartás nyoma (gyomlált ágyások, virágzó növények), a hátsó rész a maga ura.

Száraz medencék

A kastély kívülről nem csak építészetileg tetszetős a szemnek, de rendben is van. Nem így a belseje, mondják akik jártak benne… Pár éve még működött a kert hátsó részén a strand, mely mellett sportpálya is van. Ma már száraz a medence, csak úgy, mint az, amelyik egy külön épületben van, ahol fedél alatt lehetne hasznosítani a víz gyógyerejét. Ez bizony üdülő paradicsom lehetne, véltük egybehangzóan a helybéliekkel. De hogy miért nem az? Ez csak egy kérdés abból a vélhetően sokból, mely a már említett cég körül megfogalmazódhat…

Rencz Csaba