Turistákat csábítanak Ladányba

Több mint 100 millió forintos beruházás keretén belül korszerűsödik idén a püspökladányi strand.

A strand felújítása, szálláshelyek építése és a jelenlegiek fejlesztése, információs központ kialakítása – néhány példa azok közül, amelyek segítségével több turistát szeretnének a városba vonzani.

– Mindenképp célunk a turizmus fellendítése– mondta Molnár László polgármester. – Tavaly ezt több konkrét intézkedés is szolgálta: tájékoztató táblákat helyeztünk el, kerékpárút köti össze a gyógyfürdőt és a városközpontot, s a távolsági buszok is oda szállítják az utasokat. Egyeztetéseket folytatunk egy esetleges vasúti megálló létesítésére is a komplexum közelében. Szintén tárgyalások folynak arról is, hogy az Ágota–puszta turisztikai célból látogatható legyen. Várhatóan szeptember 1–től Tourinform iroda is működik majd városunkban, s a testvérvárosok révén is szeretnénk turisztikai kapcsolatot kialakítani. A közművelődési programokat is úgy kell alakítani, hogy azok minél több látogatót vonzzanak, s az információs központ is segíti majd a turizmus fejlődését. Korszerűsödik a strand is: a megyei területfejlesztési tanács pályázatán 75 millió forintot nyertünk erre a célra, s egy több mint 100 millió forintos beruházás során modernebb strandot építünk.

Csend és nyugalom

A gyógyfürdőben már némi emelkedés mutatkozik a vendégek számában: a tervhez képest 3–4 százalékkal többen választották tavaly pihenni és gyógyulni a komplexumot.

– A gyógyfürdő egész éves jegyforgalma 5731 volt, s több mint 25 ezer társadalombiztosítással beutalt vendég használta medencés fürdőnket gyógyászati céllal – mondta Dobrosi Barnabás ügyvezető igazgató. – Április 1–től a püspökladányi nyugdíjasok kedvezményben részesülnek: közülük 542 fő vette igénybe szolgáltatásainkat. Kezelőlappal rendelkező betegünk 1770 fő volt, közülük csaknem 1200 fő püspökladányi, de érkeztek Nádudvarról és Földesről is. Gyakori, hogy Hajdúszoboszlón megszálló vendégek töltik nálunk kezelésüket. Mint mondják, élvezték a csendet és a nyugalmat.

Szálláshelyek

A vendégszám növekedése érdekében már készülnek a tervek a gyógyfürdő térségében szálláshelyek kialakítására: a város nem tervezi ezek építését, de országos és nemzetközi szinten is meghirdetik ezt a befektetési lehetőséget.

A strand jegyes forgalma több mint 28 ezer volt, s ehhez jön egy csaknem 10 ezres forgalom a szomszédos kempingből. Idén sor kerül a kinti medencék korszerűsítésére: a jelenlegi úszómedencéből kialakítanak egy 25 méteres, versenyzésre is alkalmas medencét és egy úszásoktatást elősegítő tanmedencét. Mindkettő vízforgató berendezéssel lesz ellátva, miként a gyermekmedence is. A beruházás során megújulnak a zuhanyzók és körülöttük lévő térburkolatot is kicserélik.

Só. A.