Turistacsalogatás, egészségügyi vizsgálat

Turistacsalogatás, egészségügyi vizsgálat
Nagyvárad – Több közérdeklődésre számot tartó ügyben tájékoztatták a sajtót a nagyváradi városházán.

A nagyváradi önkormányzatturisták számára látogathatóvá kívánja tenni a Holdas templomot a görög-katolikus katedrálist, a Szent László templomot, a színházat és a városháza tornyát -  jelentette be szerdán Biró Rozália Nagyárad alpolgármestere. A városvezető elmondása szerint a turistafogadó idény június 15-én, illetve július 1-jén kezdődne. Megtudtuk, hogy a színház esetében a turisták az előcsarnokba és a nézőtérre mehetnének be Az előcsarnokban egy állandó kiállítást is összeállítanának, ahhoz hasonlót, mint amilyet a városháza tornyában kialakítottak, és amely már csaknem teljesen elkészült. Biró Rozália elárulta, hogy a tervek szerint a templomokban idegenvezető állna a turisták rendelkezésére, de amíg az erre a feladatra megfelelően képzett személyeket megtalálják, addig is szórólapok segítségével informálják az ide látogatókat, továbbá a későbbiekben a turisták hangrögzítő készülék segítségével hallgathatják majd meg az épületekre vonatkozó legfontosabb információkat. Újságírói kérdésre válaszolva az alpolgármesterasszony elmondta, hogy mindenképpen azt szeretnék, hogy eleinte ez a szolgáltatás ingyenes legyen.

Bölcsődék vására

Biró Rozália és Koncsek Zita a Szociális és Közösségi Ügyek  Hivatalának (ASCO) igazgatója bejelentették, hogy június 1-3 között megrendezik a III. Bölcsődevásárt a nagyváradi gyermekvárosban. A vásár naponta 16-20 órák között lesz nyitva. Biró Rozália elmondta, hogy az eseményen az ASCO által felügyelt mind a tíz váradi bölcsőde képviseltetni fogja magát, emellett várják magánóvodák jelentkezését is. Az alpolgármester asszony kijelentette, hogy a vásár célja az, hogy a szülők minél jobban megismerjék a kínálatot, hogx a számukra, illetve gyermekük számára legmegfelelőbb bölcsődét tudják kiválasztani. Az alpolgármester asszony elárulta, hogy jelenleg a tíz állami óvodában 336 hely van, és az idén májusban gyakorlatilag minden hely el volt foglalva.

Egészségügyi vizsgálat

Végezetül Biró Rozália a nagyváradi 1. és 5. osztályos diákok számára az önkormányzat által kezdeményezett egészségügyi szűrővizsga eddigi eredményeiről számolt be. A 2010-2011-es tanévben Nagyváradon 3614 diák járt első, illetve ötödik osztályba. Az egészségügyi szűrővizsgálatot csak azon gyerekek esetében végezték illetve végzik el, akiknek szülei erre engedélyt adtak. Ilyenformán összesen 2500 diákot vizsgálnak meg. A szemészeti vizsgálat május 11-én befejeződött és 482 gyereknél fedeztek fel szemproblémát. A vérvizsglat április 28-án kezdődött el, eddig 1486 diáktól vettek vért. Fülvizsgán 182 tanuló vett eddig részt, közülük háromnál állapítottak meg valamilyen hallásproblémát. Az orr- és gégevizsgálaton eddig részt vett 2289 diák közül 93-nál fedeztek fel valamilyen egészségügyi problémát.