Turcan: Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenítését fogja kérni a PNL

Raluca Turcan
Raluca Turcan
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alelnöke, Raluca Turcan vasárnap azt írta Facebook-oldalára: Liviu Dragnea képviselői mandátumának érvénytelenítését fogják kérni a mandátum-érvényesítő bizottság ülésén. A képviselőház szabályzata ugyanis kimondja, hogy a választási csalásért jogerősen elítélt személyek mandátuma nem érvényesíthető.

‘A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének képviselői mandátuma érvénytelenítését fogjuk kérni és ennek értelmében fogunk szavazni is. A képviselőház szabályzata egyértelmű és világos: a választási csalásért jogerősen elítélt személyek mandátuma nem érvényesíthető’ – írja a PNL ideiglenes elnöke, hozzátéve, hogy ha a képviselők mandátumának érvényességét elbíráló bizottságban nem sikerül érvényre juttatniuk álláspontjukat, akkor megtörténhet, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A képviselőház szabályzata kimondja, hogy a testület első ülésén 30 tagú bizottságot kell létrehozni, amelynek politikai összetétele arányos az alsóház összetételével. Négy napon belül ennek a bizottságnak jelentést kell megfogalmaznia, amelyben megindokolják a képviselők mandátumának érvényesítését, érvénytelenítését vagy az érvényesítés halasztását.

A képviselőház szabályzatának 3. bekezdése 7. cikkelye kimondja, hogy a mandátum-érvényesítő bizottság abban az esetben javasolhatja egy honatya megválasztásának érvénytelenítését, ha az illetőt jogerősen elítélték választási csalás miatt.

A szabályzat ugyanakkor arról is rendelkezik, hogy a bizottság létrejöttének 5. napján összeül a képviselőház plénuma, és ez dönt az érvénytelenítésre javasolt mandátumokról.

Liviu Dragneát, a PSD elnökét április 22-én ítélte el a Legfelső Bíróság két év felfüggesztett börtönre a ‘Referendum’ nevet viselő ügyben, választási csalás miatt.

‘Nem vethetjük alá magunkat a PSD azon elképzelésének, hogy pártjuk vezetői számára a törvények fakultatív jellegűek’ – teszi hozzá bejegyzésében Raluca Turcan.

AGERPRES / (RO – szerző: Marius FRĂŢILĂ, HU – szerkesztő: TOFÁN Imola)

www.agerpres.ro