Tüntettek vasárnap este Bukarestben

Tüntettek vasárnap este Bukarestben
A közigazgatási törvénykönyv elfogadása ellen tüntet körülbelül száz személy a fővárosban.

A Victoriei-téren összegyűlt tiltakozók román népviseletet öltöttek, hazafias dalokat énekelnek. Állításuk szerint a sürgősségi kormányrendelettel elfogadott közigazgatási kódex második hivatalos nyelvvé teszi a magyar nyelvet Romániában.

Mihai Tîrnoveanu, az akció szervezője, a Nemzet Ösvénye (Calea Neamului) Egyesület alelnöke és a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának alelnöke kifejtette, hogy a kormány az RMDSZ és a magyar állam nyomására fogadta el a közigazgatási törvényt, ami felér egy hazaárulással.

Tîrnoveanu szerint gyengül az alkotmányban szentesített nemzetállami jelleg azáltal, hogy ‘felszámolták a 20 százalékos küszöböt a közigazgatásban történő kisebbségi nyelvhasználat terén.’ ‘Nem normális, hogy a kisebbségek közigazgatásban történő anyanyelvhasználata az RMDSZ és a megyei tanácsok közötti alkudozásoktól függjön’ – vélekedett a tüntetés szervezője, aki szerint a kormányrendelet a román állam gyengüléséhez vezethet a magyar többségű régiókban, és az etnikai alapú területi autonómia elérését fogja elősegíteni, amely az RMDSZ felvállalt célkitűzése.

 

www.agerpres.ro0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .