Tüntettek a polgármester ellen

Tüntettek a polgármester ellen
Nagyvárad-Vasárnap délután több száz ember tüntetett a váradi Mihai Viteazul-szobor előtt, melyre az utóbbi két évtizedben nemigen volt példa. Több mindenért elégedetlenkedtek az egybegyűltek.

 

 

A megmozdulást Horia Vușcan, Zöld-demokrata Agrármozgalom Bihar megyei vezetője szervezte, közösen néhány várad-ősi lakótársulási elnökkel. A fő célpont Ilie Bolojan polgármester volt, és bár több mindenért elégedetlenkedtek az egybegyűltek, a protestálók zömét várad-ősi lakosok képezték, akik azt sérelmezték, hogy az utóbbi években szerintük a duplájára emelkedett a gigakalória ára, nemrég pedig a Helyi Tanács egy olyan döntést hozott, hogy nekik is a többi lakónegyedben alkalmazott távhődíjat kell fizetniük, mely jelentősen megemeli a számláikon szereplő összegeket. Egyesek tiltakozó aláírásokat is gyűjtöttek a helyszínen. De ugyanúgy megjelent jónéhány kutyatulajdonos is, akik a kóbor ebek várható sterilizálása ellen tiltakoztak, és a vasútállomás mögötti Ecaterina Teodoroiu utcán lakók is képviseltették magukat, ők az épülő gyorsforgalmi út miatt jutatták kifejezésre nemtetszésüket. Az alaphangot Horia Vușcan felszólalása adta meg, majd többen is mikrofont ragadtak, hogy elmondják panaszaikat.

 

Plakátok

 

Néhányan plakátokkal is készültek, s a városvezetés rovására történő fütyülések mellett sokszor sértő, személyeskedő vagy a verbális erőszakot súroló bekiabálások is elhangzottak, melyek azt állították, hogy a polgármester tolvaj, hazug, maffiózó stb. A demonstrálók azt is javasolták, hogy költözzön haza Élesdre. A tüntetés végül másfél óra elteltével, különösebb incidensek nélkül ért véget.

 

Ciucur Losonczi Antonius