Tüntetni készül a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége

Illusztráció
Illusztráció
Tiltakozásokat helyezett kilátásba a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetsége (FSLI).

A FSLI csütörtöki közleménye értelmében a romániai oktatási rendszer “súlyos problémáit” felsorakoztató beadvánnyal fordultak Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz, továbbá Valentin Popa oktatási, Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi és Eugen Teodorovici pénzügyminiszterhez.

“Felhívjuk a kormány figyelmét, hogy nagy az elégedetlenség a tanügyi alkalmazottak körében, és a társadalmi párbeszéd hiánya tiltakozások kirobbantására fog sarkallni bennünket” – áll a közleményben.

Az érdekvédelem kéri többek között, hogy sürgősen rendezzék a részmunkaidős alkalmazottak helyzetét, akik esetében – az adótörvénykönyv előírásainak megfelelően – a minimálbér alapján számolják ki a társadalombiztosítási járulékokat, noha a minimálbérnél alacsonyabb a fizetésük. “Megjegyezzük, hogy egy félmunkaidős alkalmazott jövedelme 200 lejjel csökken emiatt, a negyed munkaidős alkalmazottak pedig egy lej fizetést sem kapnak, sőt: a családi kasszából kell kifizetniük a járulékokat” – mutat rá a közlemény.
A szakszervezet követeli továbbá a 2017/153-as kerettörvény módosítását, a jogszabály ugyanis – állításuk szerint – diszkriminációhoz vezetett. “Sok esetben az az abszurd helyzet állt elő, hogy a szakképzetlen pedagógus többet keres, mint a véglegesítő vizsgával és II-es vagy akár I-es fokozattal rendelkező szakképzett pedagógus” – állítják.

A FSLI amiatt is elégedetlen, hogy a 2017/153-as törvény értelmében, amely megszabja, hogy a legkisebb és a legnagyobb fizetés aránya 1 a 12-höz, a pedagógusok 1,64 és 2,76 közötti szorzóval a bértábla alsó harmadában foglalnak helyet.
A szakszervezet ugyanakkor kéri, hogy 2018. március 1-jétől minden tanügyi alkalmazott részesüljön a 20 százalékos béremelésben, nem csak a tanszemélyzet. “Az egységes bértörvény kudarcot vallott, mivel nem előzték meg valós egyeztetések. Felelős hozzáállást követelünk a kormánytól, ellenkező esetben a kabinet lesz felelős azokért az utcai tüntetésekért, amelyeket a szakszervezet tagjai készen állnak kirobbantani” – idézi a közlemény a FSLI elnökét, Simion Hăncescut.

www.agerpres.ro