Tüntetett az önkormányzat szakszervezete

Tüntetett az önkormányzat szakszervezete
Kormány- és államfőellenes jelszavakat skandáltak, Traian Basescu és a Boc kormány lemondását követelték a csütörtök koradélutáni nagyváradi tüntetés résztvevői.

 

 

 

Noha a polgármesteri hivatal közleménye szerint hét-nyolcszáz ember volt jelen, a különböző sajtótermékek helyszíni tudósítói és a csendőrség munkatársainak becslése szerint közel háromszáz személy vett részt azon a tüntetésen, amelyet a váradi önkormányzat Civica szakszervezete hívott össze csütörtök délutánra a váradi Szent László térre Vitéz Mihály szobrához. Az eseményen megjelentek a Szociális és Közösségi Ügyek Hivatalanak munkatársai, az Ingatlanügyi Felügyelet (AIO) a Városi Sportklub képviselői, továbbá a Mária Királynő Színház szakszervezetének és az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) megyei szervezetének képviselete, valamint a Tartalékos Tisztek Avram Iancu Egyesületének tagjai is.

 

Elégedetlenség

 

A szervezők a helyszínen zászlókat lengető, sípoló, tülkölő, kormányellenes jelszavakat skandáló tömegnek elmondták, hogy ezzel a tüntetéssel vészjelzést kívánnak leadni, mert, mint mondták, ha a köztisztviselők fizetését nem rendezik megfelelő módon, akkor a közigazgatás el fog tűnni. A fő szónok Bejan Gheorghe a Civica szakszervezet vezetője volt, aki leszögezte: „azért gyűltünk össze, hogy szolidaritást vállaljunk az országban tüntetőkkel”, majd így folytatta: „több mint kétszáz embert küldtek el az önkormányzattól, azoknak a munkáját is azok végzik el, akik az önkormányzatnál maradtak, de a fizetésük ahelyett, hogy nőne, csökkent.” Bejan számos problémára hívta fel a figyelmet, például arra, hogy az államfő és a miniszterelnök ígérete ellenére a 2010-ben bevezetett huszonöt százalékos fizetéscsökkentés nem csak hat hónapig volt érvényben, hiszen 2011-ben mindössze tizenöt százalékos emelést eszközölt a kormány, ugyanakkor azonban megszüntette a tizenharmadik fizetést és a különböző juttatásokat. „A nép nyög a szegénység súlya alatt!” – mondta Bejan. Felszólalt a továbbiakban Petre Panait a Mária Királynő Színház szakszervezeti vezetője, Gheorghe Morgovan a BNS megyei vezetője és Grigore Bartos a tartalékos tisztek képviselője is. Ezt követően ismét Bejan vette át a szót, aki arra szólított fel, hogy minden városban alakuljon a bukaresti Egyeteme térihez hasonló ellenállási góc, mely arra kényszerítse kormányt és az államfőt, hogy mondjanak le. A szobornál megjelent tüntetők a beszédek között és azok szüneteiben többek között a „Le a kormánnyal!”, „Mondjanak le!”, „Tolvajok!” jelszavakat skandálták. A valamivel több mint egy órás tüntetés incidensek nélkül fejeződött be.

 

Pap István