Tüntetésekkel futottak neki Váradon

Tüntetésekkel futottak neki Váradon
Az első forduló után közvetlenül csak Iohannis hívei szerveztek az interneten támogató tüntetést Nagyváradon is. A kampánycsend előtt azonban eszméltek Pontáék is, így két demonstráció volt.

Egyszerre két tüntetés zárta az elnökválasztási kampányt Nagyváradon: Iohannis hívei a Szent László téren gyülekeztek péntek este, míg Ponta támogatói a Magnoliei téren. Mint arról beszámoltunk, a Iohannis-oldal már az első forduló után közvetlenül is tartott egy megmozdulást Váradon, és előre bejelentette, hogy a kampánycsend előtti utolsó órákban egy újabbat fog. Az utóbbira licitált rá Ponta tábora, amelyik a péntek esti tüntetés idejére maga is kiváltott hasonló engedélyt az önkormányzattól. Így egyszerre két demonstráció zárta a kmapányt a bihari megyeszékhelyen, és vezette fel a tegnapi döntő napot.

A két akció

A Szent László téren kezdetben mintegy 70 személy gyűlt össze Iohannis támogatására, de amikor megindult a tüntető menet a városközpontban, egyre és egyre többen csatlakoztak, mígnem körülbelül négyszázan vonultak már. Ők egyébként vigyáztak arra, hogy ne kifejezetten közvetlenül Iohannist támogató akció legyen ez – sokkal inkább arra hívták fel az emberek figyelmét transzparenseiken és jelszavaikkal, hogy semmiképp ne szavazzanak Pontára. A tüntetők között egyetlen politikus sem volt, azt követelték, hogy tisztességes legyen a voksolás, a PSD ne csaljon itthon, külföldön pedig engedje voksolni a rengeteg, változást akaró ottani állampolgárt.
Ezzel egy időben, péntek este a Magnoliei téren mintegy 500 PSD-hívő gyűlt össze. Köztük viszont számos politikusuk is megjelent, Ovidiu Mureşan PSD-s alpolgármestertől Ioan Mang megyei pártelnökön és Sonia Drăghici parlamenti képviselőjükön át egészen a volt váradi polgármesterig, Petru Filipig, aki egy ideje már PSD-tag, és feladata, hogy a vidékeinken nem nagyon kedvelt pártot megpróbálja győzelemre vinni több következő voksoláskor is. A Ponta-hívek politikusaik beszédeit hallgatták meg, de fényjátákot és füstgépet és hoztak szórakoztatásukra.
Vonulásukkor egy incidens is történt: a Dacia sugárút és a Transilvaniei utca kereszteződésében egy fiatalember kezdett tiltakozni a PSD ellen, és párbajra hívta a Pontát éltető embereket – őt a rendőrök elvitték.
Mindkét tüntetést véget ért 22 óra körül. Hasonló záró megmozdulások voltak sok városban, például Temesváron, Nagyszebenben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Brassóban és Aradon is. Ezt követte aztán a számos incidenstől és csalásgyanútól sem mentes vasárnapi voksolás.

Szeghalmi Örs