Tüntetések az OTL-nél

Tüntetések az OTL-nél
Sztrájk egyelőre nincs a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalatnál (OTL) – viszont kedd óta tüntetnek a járművezetők. Az igazgató szerint munkabeszüntetés nem lesz.

 

Újabb fizetésemelést követelnek a busz- és villamosvezetők a Nagyváradi Helyi Közszállítási Vállalatnál (OTL). Kedden demonstrációkba kezdtek a cég székhelyének udvarán. Mint megtudtuk, a vállalat más részlegeinek alkalmazottai nem vettek részt a tüntetésben, csak a járművezetők igényelnek most nagyobb béreket. Egyelőre olyankor demonstrálnak, egymást váltva, amikor munkaidejük véget ér.

Felvettük a kapcsolatot az OTL igazgatójával, Csuzi Istvánnal, aki elmondta: jogosnak tartja azt, hogy több pénzt kérnek, és már a tárgyalásra hívta a képviselőiket. Az igazgató kezdetben – pár nappal ezelőtt – december 10-én 12 órát jelölte meg a bértárgyalások lebonyolítására, ám egyes alkalmazottak ezzel elégedetlenek voltak, ennél is hamarabb emelést akarnak. Ezért kedden mintegy 25-en kezdtek tüntetni. Mint az igazgató elmondta, kedden délután, telefonbeszélgetésünk idején is folytatódott az akció: „most is látom őket, ahogy kinézek az ablakomon, ott tüntetnek, békésen” – mondta.

Mennyit keresnek?

Szakszervezeti vezetőjük szerint a vállalat irányítói megsértették a kollektív munkaszerződést, mert nem biztosították már az őszi hónapokban is az emelést. Az igazgató szerint a tiltakozók 10 százalékos növekményt követelnek, ő viszont ezúttal kevesebbet ajánl.

Az OTL-nél csak idén eddig 11 százalékkal emeltek a béreken. Az elmúlt három évben összesen mintegy 30 százaléknyi volt a növekmény.

Főnökük szerint egy buszvezető átlagol alapbére 1410 lej, egy villamosvezetőé 1423. Ehhez jön még az étkezési jegy, valamint a 13. fizetésnek is vehető, 1400 lej értékű ajándékutalvány. Egyébként a 25 évnél régebbi munkaviszonnyal bíróknak még 1181 lej értékben jutalmat is adtak idén – ez 110 személyt érintett.

A vállalat vezetője kérdésünkre elmondta: bízik a megállapodásban, és szerinte „a demonstrációk nem sodorják veszélybe a tömegközlekedés zavartalanságát”.

Szeghalmi Örs