Tüntetések az igazságügyi törvények módosítása ellen

Illusztráció (Fotó: Observator)
Illusztráció (Fotó: Observator)
Az igazságügyi törvényeket módosító tervezetek elleni tiltakozásokat hirdettek vasárnap estére Bukarestbe és az ország más városaiba. A mozgósítás a Facebookon zajlik.

A fővárosi tüntetést 18 órára hirdették meg. A tervek szerint a Victoriei (Győzelem) téren fog gyülekezni a tömeg, majd 19 órakor a parlament épülete elé vonulnak.
“A törvénycsomag elfogadása katasztrofális következményekkel járna Romániára és lakosaira nézve. Búcsút mondhatunk a független igazságszolgáltatásnak. Nem vagyunk magunkra az e törvények elleni harcban. A bíráktól és ügyészektől kezdve az Európai Bizottság elnökségéig mindenki a jogszabály-tervezetek ellen foglalt állást. Itt az idő, hogy valamennyien tegyünk az ügy érdekében, ne legitimáljuk a korruptaknak az igazságszolgáltatás ellenőrzés alá vonására irányuló kísérletét” – áll a Nem akarunk tolvaj nemzet lenni mottójú felvonulást népszerűsítő Facebook-oldalakon.

Hasonló megmozdulásokat hirdettek vasárnap estére Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Nagyváradra, Temesvárra, Nagyszebenbe, Brassóba, Craiovára, Galacra, Iaşi-ra, Focşani-ra, Suceavára, illetve Párizsba, Berlinbe, Rómába és Zürichbe is.
A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és Dacian Cioloş volt miniszterelnök Románia 100 nevet viselő platformja bejelentette, hogy csatlakozik a tiltakozásokhoz.

www.agerpres.roA kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .