Tüntetés Nagyváradon is

Nagyváradon is demonstráció volt 
Nagyváradon is demonstráció volt 
A kormány épülete előtti tiltakozások, és a szakszervezetek félelmei ellenére elfogadta a PSD-ALDE-kabinet az adótörvénykönyv módosításáról szóló sürgősségi kormányrendeletet. Tiltakoznak ellene.

Az ország számos városához hasonlóan Nagyváradon is demonstráció volt tegnap is. Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) tagjai 15 órától tüntettek a prefektúra épülete előtt. A szakszervezetiseket tömörítő szervezet országos szinten koordinált akciósorozatot indított, ugyanis a kormány nem veszi figyelembe azt a kérésüket, hogy tekintsen el a társadalombiztosítási hozzájárulás alkalmazottakra való áthárításától. A rossz idő ellenére is mintegy 120 demonstráló gyűlt össze Váradon, a kormányt képviselő prefektúra épülete előtt. A tüntetők sípoltak, BNS-zászlókat tartottak a magasba. Érdekesség, hogy a csendőrség a megmozdulás előtt igazoltatott és figyelmeztetett pàr járókelőt, akik arra haladva viccből artikulálatlanul ordítoztak, a sípolás közben. Nicolae Morgovan helyi BNS-vezető szerkesztőségünknek elmondta: ”A kormány intézkedései érthetetlenek és önkényesek. Állítólag mind a javunkat akarják, közben meg amiket tesznek, az nekünk nem jó”. Hozzátette: a következő napokban más városokban is tüntetések lesznek, ”majd a hónap vége felé Bukarestbe megyünk, egy nagy demonstrációra”. A prefektúra épülete amúgy a tüntetéskor úgymond csendőri zárlat alatt volt – legalábbis fotósunkat erre hivatkozva nem engedték be, hogy a prefektus figyelmét felhívni akaró tüntetőkről az emeletről is képeket készítsen.

Megtámadják

Egyébként Dumitru Costin, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) vezetője azt nyilatkozta, hogy a Nép Ügyvédjéhez fordulnak a kormány azon döntése miatt, amellyel a társadalombiztosítási járulék terhét a alkalmazóról az alkalmazottra ruházta át, mert „brutálisan” megszegték az alkotmány előírásait. Costin azt mondta: a romániai szakszervezeti mozgalom nem hagy fel azon törekvésével, hogy megsemmisítsék a kormány rendeletét, amely – véleménye szerint – a bérek csökkenéséhez vezet. „Közvetlenül a rendelet ellen nem tehetünk semmit, de miután az megjelenik a Hivatalos Közlönyben, megtámadhatjuk amiatt, hogy megszegi az alkotmány bizonyos cikkelyeit és az alkalmazottak jogait” – hangoztatta.

Szeghalmi Örs

Címkék: ,