Tüntetés Nagyváradon is: „Le az egész rendszerrel!”

Tüntetés Nagyváradon is: „Le az egész rendszerrel!”
Több százan, túlnyomó többségükben fiatalok tüntettek a szerda esti órákban Nagyváradon is a múlt pénteki bukaresti klubtűz nyomán kirobbant országos felháborodási hullám hatására. A politikai rendszer teljes megváltoztatását követelték.

Az emberek hét órakor gyülekeztek a Nagyvásártéren (December 1. park) álló román katona szobránál, amelynek talapzatán még ott voltak a két nappal korábban a bukaresti áldozatok emlékére gyújtott gyertyák és mécsesek. A tömegben magyarul beszélőket is hallani lehetett, és feltűnően sok tinédzser volt a tüntetők között. Eleinte nem nagyon tudták az emberek, mit csináljanak, itt-ott felhangzott egy-két skandálás, volt, aki román zászlót lobogtatott, de néhány fiatal erős buzdítására volt szükség ahhoz, hogy beinduljon a sokaság. Érdekes momentuma volt a megmozdulásnak, hogy először még megbeszélték azt, hogy mit skandáljanak, és a „Lemondást!” valamint a „Gyilkosok!” szlogenek mellett döntöttek, majd egyre többen egyre hangosabban egyre több üzenetet kezdtek kiabálni. További mintegy húsz perc elteltével a fiatalok egy csoportja elindult a Bihar Megyei Prefektúra épülete irányába, és az addigra megközelítőleg ezer fősre duzzadó tömeg követte őket. A Garasos-hídon átmenve azonban a Nagysándor József utcára fordult a menet, innen a Fő utcára tértek rá és meneteltek a Körös áruházig. Útközben számos szlogent kiabáltak: „Nem termelünk annyit, amennyit ti loptok!” „Kár a kiontott vérért!”, „Kórházakat akarunk, nem katedrálisokat!” A politikai követelések között felhangzott az előrehozott választások szervezése, egy technokrata kormány felállítása, de végezetül már a politikai rendszer teljes megváltoztatását követelték, hiszen azt kiabálták: „Le az egész rendszerrel!”

Útvonal

A Körös áruháztól a tömeg a Sztaroveszky (Magheru) úton haladt tovább, majd a Ritoók Zsigmond (Enescu) utcán ment végig a Bihar Megyei Tanács és Prefektúra székhelyéhez. Itt egy kissé elbizonytalanodtak a tüntetők, úgy tűnt, hogy ez lesz a menetelés végállomása, de egy kezdeményező csoport elindult a Baross (Dacia) híd irányába, és a tömeg követte őket. A Baross hídon áthaladva szintén megálltak az emberek, a tüntetők hangadói egyezkedésbe kezdtek a rendőrökkel. Utóbbiak azt mondták nekik, hogy aznapra talán elég lesz a felvonulásból, folytassák másnap tüntetésüket, de az embereket érezhetően nem győzte meg ez az érv. Néhányan felkiáltottak: „A Lotushoz!” És a tömeg negyed kilenc óra magasságában elindult a bevásárlóközponthoz. Útközben kérték az autóval közlekedőket, hogy dudáljanak, és megtapsolták, éljenezték mindazokat, akik ezt megtették. Egyébként amikor a tüntetők a közúton meneteltek, a rendőrök kérésére mindig hagytak szabadon legalább egy sávot, ahol az autók elhaladhattak.

Ováció és taps

A menetelés során néhány alkalommal mentőautók haladtak el a tüntetők mellett, ilyenkor a tömeg szintén hangos ovációba és tapsba kezdett. A bevásárlóközpont parkolójában a tömeg tett egy kört, majd visszafordult és a tüntetés kiindulópontjához, a román katona szobrához menetelt. Itt még mintegy tíz percig skandáltak, elénekelték a román himnuszt, és tíz óra után néhány perccel szétszéledt a tömeg, de előtte megegyeztek abban, hogy csütörtök este hét órakor is találkoznak ugyanott. A megmozdulást egyébként mindvégig biztosította a csendőrség és a rendőrség, semmiféle incidens nem történt.

Pap István