Tüntetés alkotmánymódosításért

Akt.:
Tüntetés alkotmánymódosításért
Csütörtök délután a pünkösdista közösség velencei központjában ülésezett az a szervezőbizottság, mely tömeggyűlést rendez azért, hogy házasság csak férfi és nő közt legyen lehetséges.

A mozgósítás és a figyelemfelkeltés volt a fő témája annak a megbeszélésének, mely múlt csütörtök délután zajlott a pünkösdista közösség várad-velencei központjában. A tanácskozáson a református és a katolikus püspökségek képviselői is részt vettek, a fő kezdeményezők pedig a pünkösdisták voltak, akik egy országos szinten is meghirdetett akcióhoz csatlakozva, más egyházak bevonásával, egy tömeggyűlést akarnak szervezni október 22-én, szombaton 11 órától a Szent László téren annak érdekében, hogy erőt és összefogást demonstrálva arra vonatkozó követelésüket demonstrálják: változzon meg Románia alkotmányának 48. cikkelyének 1. bekezdése úgy, hogy alaptörvényileg le legyen szögezve az, hogy a házasság kizárólag egy férfi és egy nő között lehetséges.

Paul Negruţ prédikátor, az Emanuel Egyetem rektora hangsúlyozta: az ötletadó mozgalomnak civil gyökerei vannak, hiszen felekezetektől és nemzetiségektől függetlenül A családért-koalíció gyűjtött össze több mint 3 millió érvényes aláírást, melyeket a Szenátusban iktatott, s várja ennek a ténynek a közlését a Hivatalos Közlönyben. Ha minden jól halad, a Szenátus plénuma tárgyalja majd az ügyet, úgymond normális ütemben vagy sürgősségi eljárással. A tüntetés szervezői ez utóbbiban bíznak, mivel okulva a Nagyvárad és Szentmárton fúziójáról szóló referendumnak az alacsony részvételi arány miatti érvénytelenségéből, azt szeretnék elérni, hogy ez az esetben az ügydöntő népszavazás december 11-én legyen, vagyis a parlamenti választásokkal egyidőben.

Költségek

Daniel Burtic prédikátor a csoportokra lebontott csapatmunka fontosságát emelte ki, arra kérte a meghívottaktól, hogy nevesítsenek személyeket ezekbe. Az egyik csoport a kommunikáció virtuális részére összpontosítana, arra törekedve, hogy a tömegtüntetésről naponta 1000 ember posztoljon. Kinyomatnak 5000 darab A3-as méretű hirdetőplakátot is, melyből 3000-et a tömeggyűlés résztvevői közt osztanának szét, valamint 10 ezer szórólapot is. A nagyobb láthatóság érdekében óriáspalátokban is gondolkodnak, illetve úgynevezett prizma reklámhordozó felületeket bérelnének az önkormányzattól. Emellett igénybe vennék az írott és elektronikus média segítségét is, valamint a szervezők a diákokra is számítanának. Az akció összesen, mindennel együtt (nyomtatás, hangosítás, színpad stb.) körülbelül 4000 euróba kerülne.

Ciucur Losonczi Antonius