Túlzott szigor és puskázó tanárok

Túlzott szigor és puskázó tanárok
Nagyvárad – Szerdán 10 órai kezdettel kezdődőtt meg a pedagógusok végelesítő vizsgája, amire összesen 2371 tanár iratkozott be, de végül körülbelül 2000 vizsgázhatott, mivel ennyinek volt teljes a beiratkozáskor letett iratcsomója, illetve többen nem jelentek meg a helyszínen.

Nagyváradon nyolc központban zajlottak a vizsgák: az Ady Endre Líceumban, az Onisifor Ghibu Elméleti Líceumban , a Traian Vuia Szakkollégiumban, a Mihai Eminescu Főgimnáziumban, a Görög-Katólikus Líceumban, a Constantin Brancusi Szakkollégiumban, valamint a Dacia Iskolában. A Bihar Megyei Tanfelügyelőség összesen 515 végleges, illetve 1400 helyettes tanári állást hírdetett meg. Az Ady Endre Líceumban, ahol a magyar irodalom és nyelvtan szakos pedagógusok, illetve magyar óvónők és tanitónők vizsgáztak, a 210 beiratkozó közül 179 jelent meg, 31 hiányzott – tudtuk meg a Ákos Zoltán főtanfelügyelő helyettestől.

Szokatlan szigor?

A helyszínen járva a vizsgáról kiérkező pedagógusok többsége úgy vélekedett, hogy szokatlan szigor volt jellemző a vizsga alatt. A túlzott szigort tette szóvá az épületet elhagyó tanitónői posztra pályázó Szabó Edit Zsófia is, aki elmondta a tételek is meglepetészerűen érték őket. A magyar irodalom és nyelvtan tanári posztra pályázó Sas Enikő szerint azonban ez meglátás kérdése, szerinte ennyi szigorra szükség van, ahhoz, hogy a vizsga normális körülmények között zajlodjon le. A vizsga eredményeit 21.-én tudhatják meg a vizsgázó pedagógusok a Bihar megyei tanfelügyelőségen, illetve abban a vizsgaközpontban ahol a vizsgára sor került.

Puskázó tanárok

Amint az kiderült a tanár sem sokban különbözik a diáktól, legalábbis puskázás tekintetében, ugyanis négy tanárt értek tetten puskázás közben: egy földrajz, egy testnevelés, egy román nyelv és irodalom tanárt, illetve egy tanítónőt – tudtuk meg Dorel Lucatól a megyei vizsgabizottság elnökétől. A puskázó tanárokat természetesen kizárták a vizsgáról.