Túlteljesített saját bevételek

Túlteljesített saját bevételek
Nagyvárad – Szerdán a városháza kistermében sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália alpolgármester és Tănase Miculescu, az önkormányzat gazdasági aligazgatója. A helyi költségvetés volt a fő téma.

 

 

Biró Rozália alpolgármester arra hívta fel a figyelmet: az idei költségvetés elkészítésekor tekintettel voltak a nehéz gazdasági helyzetre, azonban végül kiderült, hogy eddig a tervezetnél több pénz folyt be a városkasszába saját jövedelemforrásokból, vagyis a várt 225.470.000 lej helyett 257.244.000 lej, ami 113,90 százalékos teljesítmény. December 7-ig a tervezett profitadó 90,31 százalékát, a jövedelemadó 99,32 százalékát, a tulajdonadó 94,20 százalékát és a járműadó 100,78 százalékát fizették be az adóalanyok, valamint a bírságok és büntetőkamatok 96,70 százalékát is törlesztették az érintettek.

Rosszabb a helyzet viszont a központi költségvetésből származó bevételek esetében: a tervezett 302 millió lejből csak 166 millió lejt utalt ki Bukarest, ami 55,02 százalékos szint, késik például a hőenergiatámogatás és az iskolák karbantartására szánt pénz. Ugyanez jellemzi a Regionális Operatív Program keretében megpályázott összegeket is: a várt 65 millió lej értékű vissza nem térítendő támogatásból csupán 9,6 millió lejt kapott a helyhatóság. Ezek a projektek egyébként különböző szakaszban vannak. A Szent László Római Katolikus Iskolacsoport épületének felújítását célzó finanszírozási szerződést például azért nem tudja aláírni a hivatal, mert nem született végleges bírósági döntés a szakminisztériummal zajló perben, de késnek a kifizetések az állatkert korszerűsítése esetében vagy az ipari parkban történő beruházásoknál is.

 

Ciucur Losonczi Antonius