Túllépte a tanács a hatáskörét

Akt.:
Túllépte a tanács a hatáskörét
Nagyvárad- A Bihar Megyei Prefektúra csütörtökön visszaküldte az önkormányzatnak a 2015/245. számú tanácshatározatot, ami egy együttműködési szerződésre vonatkozott olcsóbb energia-ellátás tárgyában.

 

Az ominózus tanácsi határozat értelmében az RCS&RDS vállalat építette volna ki a városban azt a műszaki csatornarendszert, amelybe annak elkészülte után elhelyezték volna az összes, jelenleg oszlopokon, épületek falain futó telekommunikációs és áramkábeleket, valamint az RCS&RDS érdekeltségébe tartozó Delalina cég birtokolná a gyapjúi napenergia-kollektor parkot. A három entitás pedig azért társult volna egymással, hogy közösen hozzanak létre egy villamos energia-elosztó hálózatot, a piacról vásároljanak villamos energiát, és azt eladják váradi vállatoknak és magánszemélyeknek.
Csütörtöki sajtótájékoztatóján Claudiu Pop prefektus jelezte: a határozatot visszaküldte az önkormányzatnak, azzal a megjegyzéssel, hogy a helyhatóság túllépte a hatáskörét. A 2012/123. számú, az elektromos energiára és a természetes gázokra vonatkozó törvény értelmében ugyanis csakis a szakminisztérium léphet fel szerződéskötői hatóság minőségben az állam köz- vagy magántulajdonát képező javakat, illetve nemzeti érdekeltségű tevékenységeket vagy közszolgáltatásokat illetően. Ugyanakkor jelenleg 25 éven keresztül kizárólag az Electrica végezhet energia terjesztési szolgáltatást, illetve rendelkezik 49 évre szóló koncessziós szerződéssel. A jogszabály értelmében tehát az önkormányzat kellett volna kérje az Electrica, majd az Országos Energia-szabályzó Ügynökség (ANRE) beleegyezését, ez azonban nem történt meg, tehát tulajdonképpen túllépte a hatáskörét.

Ciucur Losonczi Antonius