Túlhúzták a nadrágszíjat az egyetemek

Nem tudták időben kifizetni a tavalyi számláikat és az oktatóknak járó többletjuttatások egy részét az egyetemek, mert kellett a pénz a kötelező maradványképzésre.

Óvatusságukban azonban túlhúzták a nadrágszíjat: kétmilliárd forinttal többet spóroltak meg, mint amennyit kellett volna – írja a Magyar Hírlap.

2006-ra halasztotta több tavalyi számla és a tanároknak járó pluszpénzek kifizetését az egyetemek többsége, másképp ugyanis nem tudták volna összespórolni azt az összeget, amennyivel az év végén az állam előírásai szerint rendelkezniük kellett. A lap által megkérdezett egyetemek nagy része jelentős összeget tartott vissza az év végén, hogy össze tudják hozni a kötelező maradványösszeget.

A kötelező maradványképzést azért írta elő a kormány, hogy ne növekedjen a költségvetés hiánya. Az így zárolt pénz az év elején szabdult fel.

A nehézségek ellenére az előírtnál 2 milliárddal többet, összesen 33 milliárd forinttal zárták az évet a felsőoktatási intézmények – mondta el a lapnak Stark Antal, az Oktatási Minisztérium gazdasági ügyekért felelős helyettes-államtitkára. Stark szerint mindez nem jelenti azt, hogy az egyetemek kevesebb pénzből is tudnának működni, az összegeket ugyanis nem megspórolták, csak átütemezték.