Túl sok hamis hívás érkezik a 112-re

Túl sok hamis hívás érkezik a 112-re

Az Informatikai és Távközlési Minisztérium a Sürgősségi Szolgálat segítségére siet. A felmérések szerint a 112-es segélyhívó számra beérkező hívások 90%-a falcs hívás, amely konkrét veszélyhelyzetet teremt, hiszen életek kerülhetnek veszélybe az elvesztegetett idő miatt.

A Közegészségügyi Minisztérium is kérte a szaktárca beavatkozását.
A Speciális Kommunikációs Szolgálat (STS) jelentése szerint 2006-ban mintegy 25 millió falcs hívást regisztráltak. 2007 első hét hónapjában ez a szám már elérte a 16 milliót. Ezen hívások nagy többsége kártyás (prepaid) mobilszámokról érkezett, amelyek tulajdonosait szinte lehetetlen beazonosítani. Ezekkel az adatokkal Románia megszerezte az Európai Uniós országok között az „előkelő” első helyet.
A két minisztérium szakemberei megegyeztek abban, hogy az egyedüli védekezési lehetőség a falcs hívás elkövetőinek büntetésére, nem elégséges. Amerikai és uniós osrzágok beli tapasztalatok szerint a büntetés mellett meg kell találni a módját annak, hogy elevel kiszúrjék ezeket a hívásokat.
Finnországban a mobiltelefon-szolgáltató letilthatja az előfizető kártyáját egy teljes napra, amikor még segélyhívó számokat sem. A Scotland Yard (Nagy-Britannia) egy „sms-bombázás” nevű technikát szolgál, amely szintén blokkolja a 112-es számot sürgősségi helyzeteken kívül hivogató személyt Az augusztus 29-i megbeszélésen a minisztréium szakemberein kívül részt vett Raed Arafat, akit nemrégiben neveztek ki a Közegészségügyi Minisztérium mentőszolgálatokért felelős osztályvezetőjének és Románia vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatóinak képviselői.