Túl az igazgatói és aligazgatói írásbeli vizsgán

Túl az igazgatói és aligazgatói írásbeli vizsgán
Fennakadások nélkül zajlott hétfőn délelőtt a még szabadon lévő iskolai és óvodai igazgatói és aligazgatói tisztségekre kiírt versenyvizsga írásbeli része, a 95 posztra 121-en jelentkeztek.

A feliratkozottak közül senki nem hiányzott, senkit nem zártak ki és senki nem lépett vissza, mondta el kérdésünkre Novac Iuhas Alin-Florin Bihar megyei főtanfelügyelő. A vizsga a nagyváradi Emanuel Baptista Teológiai Líceumban zajlott, a résztvevőknek reggel kilenc órától kilencven perc állt rendelkezésükre; amint a főtanfelügyelő elmondta, a kérdések fele metodológiával, a másik fele pedig menedzsmenttel kapcsolatos volt. A dolgozatokat öttagú, három tanfelügyelőből és két iskolaigazgatóból álló bizottság javította ki még a hétfőii nap folyamán, mindegyikük külön-külön pontozott, s a legkisebb jegy, amely átmenetelt biztosít, a hetes, azaz 35 pont. Az írásbeli próba állásinterjúval és önéletrajz értékeléssel folytatódik a következő napok során.

Jelentkezők

Amint a tanfelügyelőség honlapján közzétett listákból kiderül, a 95 Bihar megyei igazgatói és aligazgatói posztra 121 személy jelentkezett, s egy kivétellel minden jelentkező dossziéját elfogadták. Vannak posztok, amelyeket nem pályáztak meg – például, amint Kéry Hajnal főtanfelügyelő- helyettes felhívta rá a figyelmet, a nagyváradi Ioan Slavici és Lucreţia Suciu iskolák aligazgatói tisztségét nem pályázta meg senki, s az érmihályfalvi Zelk Zoltán egyik aligazgatói tisztségére sincs jelentkező, de például a köröstárkányi iskola igazgatói tisztségét sem pályázták meg, s mint láttuk, a nagyváradi Szacsvay Imre iskola aligazgatói tisztségére sincs jelentkező. Főleg vidéki tanintézetek azok, ahol nem pályázták meg a vezetői tisztségeket, s valószínűleg többnyire az az oka, mondta a főtanfelügyelő helyettes, hogy azok, akiknek a korábbi versenyvizsgái nem sikerültek, elbátortalanodtak, mások pedig, kis tanintézetekről lévén szó, nem teljesítik a jelentkezéshez szükséges feltételeket.

De vannak olyan tanintézetek is, ahol egy helyre többen is jelentkeztek: például az 1. sz. Speciális Oktatási Központ egy igazgatói és egy aligazgatói tisztségét hatan pályázták meg – hárman az igazgatói, hárman pedig az aligazgatói posztra jelentkeztek; a fugyivásárhelyi iskola egy igazgatói és egy aligazgatói posztjára pedig négyen jelentkeztek, de többek között az 52. sz., valamint az 54. sz. óvoda egy-egy igazgatói tisztségét is ketten-ketten pályázták meg.

Neumann Andrea

Címkék: ,