Túl a vizsgaszimulálásokon

Túl a vizsgaszimulálásokon
Elvileg 1100 magyar, német és szlovák tagozatra járó nyolcadikos diák részvételére számítottak a szerdai, anyanyelvből írt vizsgaszimuláláson, tudatta Claudiu Damian, a Bihar megyei Tanfelügyelőség szóvivője. Bihar megyében nem voltak fennakadások, minden rendben zajlott.

A nagyváradi Ady Endre középiskolában fél tizenegykor már a nyolcadikosok nagy része kijött a termekből. Azok közülük, akiket megkérdeztünk, egybehangzóan állították: nem voltak nehezek a magyar nyelvből és irodalomból kapott feladatok, aki figyelmesen elolvasta a kérdéseket, mindegyikre tudta a választ. Két tétel volt, ezen belül körülbelül tizenhat feladat. Az egyik egy megadott vers volt, melyben többek között ki kellett keresni a metaforát, a megszemélyesítést, a hasonlatokat, illetve mondat kiegészítésssel, szófajokkal kapcsolatos feladatok is voltak. A második tétel egy erdélyi hiedelmekkel kapcsolatos szöveg volt, s itt főleg szöveg értéssel kapcsolatos alpontokra kellett válaszolni, valamint egy tavasszal kapcsolatos fogalmazást is kellett írniuk.
A keddi, matematikából írt vizsgaszimulálás, amint arra számítottak is, az anyanyelvinél nehezebb volt, „de nem túlságosan” – mondták a nyolcadikosok. Mindent összevetve az általunk megkérdezettek úgy vélték: hasznos volt résztvenniük a szimuláláson, mert megnyugodtak, hogy nem túlságosan nehezek a feladatok, másfelől van még idejük ismételni és most már azt is tudják, mennyi stresszel jár a megmérettetés.

Neumann Andrea