Túl a második próbán

Túl a második próbán
Könnyű tételeket kaptak a magyar nyelv és irodalom vizsgán, mondták azok a nyolcadikosok, akikkel kedden, a nagyváradi Ady Endre középiskola előtt beszéltünk. Szerdán matematikából vizsgáznak.

Nem volt olyan tétel, amelyet ne tanultak volna, vagy ne értettek volna. A vizsgatermekben elejétől a végéig működtek a kamerák, tudtuk meg, semmilyen szabálytalanság vagy fennakadás nem történt.
Első tételként egy József Attila verset kaptak, s többek között meg kellett határozniuk a vers témáját, a mű nemét, rímképletét, ezenkívül mondatelemzéssel, szóelemekkel kapcsolatos feladatok is voltak; néhányuk szerint ezek közül a legnehezebb a megadott versszak magyarázata volt.

Monológ

Második tételként egy megadott, a Váradi Bibliáról szóló szöveggel kapcsolatos feladatokat kaptak – többek között megadott szófajokat kellett azonosítaniuk a szövegben, illetve egy monológot kellett írniuk arról, hogy milyen érzés lenne, ha a kezükben tarthatnák a Váradi Bibliát. Ez utóbbi volt a legnehezebb az összes feladat közül, mondta a VIII A és VIII B néhány tanulója, ugyanis, magyarázták, mivel valójában még nem volt a kezükben, nehezen tudták elképzelni, hogy milyen lenne.
Mindent összevetve a keddi vizsga volt eddig a legkönnyebb, a romántól jobban féltek, mondták, de a szerdai matematika vizsgától is tartanak.
Amint Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettestől megtudtuk, nem jutott el hozzájuk olyan információ, miszerint bárkit kizártak volna. Mint arról már beszámoltunk, az első, hétfői próbáról viszont kizártak egy telegdi nyolcadikos diákot, mivel másolni próbált.
Vannak nyolcadikosok, akik már bejutottak szakiskolába, tudtuk meg, itt ugyanis nem elvárás a felmérőn való részvétel. Az V-VIII osztályban elért átlagok alapján vették fel a jelentkezőket, s ahol esetleg túljelentkezés volt, ott a tanintézet szervezett próbát számukra. Viszonylag sokan iratkoztak fel máris mind a Şaguna, mind a Szent László középiskola szakosztályaiba.
Azok a nyolcadikosok pedig, akik valamilyen oknál fogva nem vesznek részt a felmérőn, mégis líceumban szeretnének továbbtanulni, az üresen maradt középiskolai helyek egyikét foglalhatják el a szeptemberi, harmadik számítógépes elosztás során.

Neumann Andrea